300 г рулца от раци
1 пакет нори (кори от водорасли)
200 г ориз
50 г уасаби
100 мл сос Терияки
1 авокадо
150 г краставица
1 с. л. сусам
250 мл винен оцет
1 корен пресен джинджифил
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
2 с. л. соев сос
сокът от 1 лимон
1 с. л. бял винен оцет или оризов
Рулцата от раци се мариноват в лимоновия сок, соевия сос, счукания чесън и зехтина около 30 минути.
Оризът се вари на пара, докато се слепи и стане на каша. Добавя се белият винен оцет исе оставя настрани да изстине. Рулцата и краставиците се режат на тънки ленти, а авокадото – на тънки полумесеци.
Върху специална бамбукова подложка се поставя едно нори (добре е да се знае, че гланцовата страна трябва да остане отвътре) и върху него се разстила ориз (дебелината на слоя трябва да е не повече от 1 см).
Оризът се намазва с тънка линия по цялата дължина уасаби. Отгоре в единия край на норито се слага парче авокадо или лента от краставицата и върху нея се подреждат рулцата от раци. Когато стигнете дотук, следва най-приятната част – навиването на рулцата. Добре е сушито да бъде стегнато. Когато стигнете почти до края (да ви остава още около 1 см до края), норито се мокри по дължина. Слепва се и се реже на парчетата около 2–3 см.
Джинджифилът се бели и се реже на тънки филийки, след което се маринова около 30 минути във винения оцет. Сервира се, като парченцата се топят в соса „Терияки“ и върху всяко се поставя по една филийка джинджифил.