500 г ориз за суши
сусам за овалване
сирене Филаделфия
100 г пушено филе от риба тон
100 г пушена змиорка
100 г бланширани скариди
100 г пушена сьомга
1 краставица
1 авокадо
Уасаби и соев сос на вкус
1 пакет Нори (водорасли за навиване)
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
6 с. л. японски оцет
1 бурканче маринован джинфил
Оризът се измива с пръсти под студена течаща вода, няколко пъти за няколко минути. След което се изсипва в 750 мл студена вода. След като заври, котлонът се намалява докрай и се вари 15 минути, без да се отваря капакът. Когато минат 15 минути, оризът се маха от котлона и се остава да почине без да се отхлупва. Меджувременно в малка купа се сипват японският оцет, захарта и солта. Затопля се сместа за 30 секунди в микровълнова, колкото да се разтвори захарта. Оставя се оризът да се охлади леко, след което внимателно върху дървена лъжица се сипва оцедената смес. Разбърква се добре, без да се мачка оризът.
Краставицата и авокадото се нарязват на ивици, за да не потъмнее авокадото, след като се нареже, и се изстисква малко лимон върху него. Рогозката за навиване се увива във фолио. Приготвят се всички продукти, разпределят се рибите, сипва се малко соев сос в купичка, малко "Уасаби" и се разстилат листата Нори.
В купа вода се намокрят ръцете и се взима малко от ориза. Разстила се леко с пръсти върху лист Нори, като се оставя по 2 см от двата края на листа.
Подреждат се продукти по избор. Например парцчета авокадо, сьомга, краставица и малко Филаделфия.
Захваща се с пръси продуктите в средата и започват да се навиват на стегнато руло, като се притиска леко. Потопява се пръст в соевия сос и се намазва края на листото (частта без ориза) и се навива докрай, като по този начин се залепва водораслото.
Изважда се изпод рогозката вече готовото руло и се нарязва на равни парчета. В зависимост от дебелината се получават от 6 до 8 хапки. Правят се рула до изчерпване на продуктите, като вариациите за пълнежа са според вкуса ви.
За Нигири ръцете се мокрят с вода и се взима малка топка ориз, като притискайки с показалеца и средният пръст се прави малко правоъгълниче
Намазва се с фин слой Уасаби и се залепва отгоре парче риба - змиорка, сьомга или тон.
За Калифорния Рол се разстила кора Нори и оризът се прилепва от край до край, след което се обръща върху рогозката и се редят продуктите в средата директно на водораслото, като се намазва с малко Филаделфия, подреждат се авокадо, краставица, скарида или друга риба. След което се навива и нарязва по същия начин като готовите ролца, и се овалва в сусам.
Вече готовото плато се сервира, като до всяка малка чинийка трябва да има купичка с "Уасаби" и соев сос, а джинджифилът е задължителен след смяна на различната хапка - за да усетите най- добре вкуса на следващата.