Подбирайте много внимателно мястото, от където купувате пъпеши. Както е известно, те лесно абсорбират тежки метали и други токсични вещества от почвата, които после се натрупват в човешкото тяло.
Не купувайте пъпеши, поставени на земята. В съответствие с правилата за безопасна търговия, продажбата на пъпеши е необходимо да се извършва на специален палет.
Ако се съмнявате в произхода на плодовете, винаги сте в правото си да поискате от продавача удостоверение за резултатите от лабораторния контрол на неговото производство и разрешението му за търговия на съответното място.
Внимателно огледайте избрания от вас пъпеш. Кората му трябва да бъде цяла. По безопасния и здравословен плод не трябва да има вдлъбнатини, пукнатини и петна. Бактериите се разпространяват много бързо по повърхността на плодовете с повреди, а след това навлизат в тях.
За всеки случай не купувайте нарязани пъпеши, даже ако са увити в найлон. Голямото количество захари в пъпеша е отлична почва за различни бактерии и магнит за насекоми.
Не искайте от продавача да разрязва избрания от вас пъпеш, тъй като не можете да бъдете сигурни в степента на чистота на ръцете и ножа му.
За да изберете узрял плод, усетете аромата му. Зрелият пъпеш има силен, приятен и сладък мирис, като може да усетите нотки на ванилия, мед и круши.
Потупайте пъпеша с дланта на ръката си. Ако е узрял, звукът е глух, а ако е зелен, звукът е звънтящ.
За да купите пъпеш с наистина добро качество, няма нужда да избързвате. Изчакайте до средата на август или началото на септември и смело отидете на пазар. В този период ще намерите наистина добри и вкусни плодове. Те са и по-полезни за тялото, тъй като са узрели по естествен път без много торове и химикали.