Пилешкото месо с право може да се нарече един от най-популярните продукти. И има защо, защото пилето се приготвя много лесно, може да се вари, пържи, пече и задушава. Вярно е, че повечето от нас купуват това месо в магазина, започвайки да готвим веднага, без да го приготвяме. Но не трябва да правите това. Ще ви покажем как да накиснете пилето преди готвене .
Фактът, че пилето трябва да бъде предварително накиснато, се аргументира както от диетолози, така и от готвачи. Много домакини обаче не знаят за този етап на подготовка. И напразно, защото такава обработка може да направи месото по-безопасно за вашето здраве.
Как да накиснете пиле: съвет на готвача
Така че защо да накисвате пилето преди готвене? Факт е, че отглеждането на домашни птици във фабриките отнема много по-малко време, отколкото у дома. За да направят това, пилетата получават различни антибиотици, хормони и добавки в храната си. Това помага на птицата да бъде по-издръжлива и силна.
За да почистите месото от добавки, доколкото е възможно, то трябва да се накисва в разтвор . Това може да стане по няколко начина, които познат готвач сподели с мен. Те се използват от професионалисти в тяхната работа.
Лимонов сок
Този метод на накисване е един от най-популярните. След такава процедура месото не само ще се почисти от бактерии и антибиотици, но и ще стане по-меко и сочно. За да приготвите марината за месо , смесете 4 с.л. сол и лимонов сок, след което ги разтворете в 1 литър вода. Оставете месото в разтвора поне 2 часа и след това изплакнете с течаща вода. Гответе месото както обикновено. Ще усетите разликата във вкуса.
Минерална вода
С помощта на минерална вода пилешкото месо може да се почисти и от нежелани добавки. За да направите това, трупът или частите от пилето трябва да бъдат напълно напълнени с минерална газирана вода . Месото трябва да се остави за 4 часа, след което се отцежда и отново се изплаква. Минералната вода ще ви помогне да направите месото по-меко и крехко. Ето защо този метод ще помогне, ако подозирате, че закупеното месо е от старо пиле.
Солена вода
Пилешкото месо може да се накисне и в обикновена чиста вода, ако сте сигурни в качеството на месото. Ако пилето е закупено на пазара или вече е престояло известно време в хладилника, по-добре е да добавите няколко супени лъжици сол към водата. Месото в това състояние трябва да се остави за няколко часа и след това да се изплакне с чиста вода.
Както можете да видите, с няколко прости манипулации можете да направите закупеното от магазина месо безопасно и вкусно. След това препоръчваме да приготвите пилешко месо на тиган , което е подходящо както за обяд, така и за вечеря.