Трябва да се има предвид, че в търговската мрежа из цялата страна, ще откриете продукти, които в една или друга степен съдържат пчелен мед, но този процент варира от 0% до 50% и те не са 100% чист мед. Това се прави с една единствена цел – понижение на цената, тъй като добавянето на подсладители, които са около 4 -5 пъти по-евтини от истинския пчелен мед, чувствително понижават крайната цена на такива продукти.
Ако човек няма опит и не е запознат с някои основни положения, много лесно може да бъде подведен. Следващите няколко съвета ще ви помогнат сами да подложите на тест и да проверите дали продуктът, който е пред вас в магазина или на кооперативния пазар е 100% чист мед или един от многото имитиращи продукти:
Истинския пчелен мед е гъст продукт, а имитациите обикновено са с много по рядка консистенция.
Заблуда №1: Течният мед е чист, а кристализиралият (захаросаният) – е подправен със захар.
Грешка. Кристализацията е естествен процес при меда и тя настъпва по различно време за различните видове пчелен мед. Този процес зависи от съотношението на фруктовата (плодовата) и гроздовата захар в меда, които естествено се съдържат в натуралният мед. Медове с по-високо съдържание на фруктова захар, напр. акациев естествено кристализират много по-бавно (след около 1г.) от медове с по-високо съдържание на гроздова захар, напр. слънчогледов, кориандров и др.(които кристализират за около 1-2месеца) За да добие обаче по-добър търговски вид и за да може да се разфасова в различни опаковки, пчелният мед се подлага на технологична преработка, под внимателен температурен контрол за да не се променят качествените му показатели и така той се предлага на крайните потребители в течно състояние. От друга страна обаче 95% от фалшивите медове в търговската мрежа са течни, тъй като добавените по-евтини подсладители също са течни и естествено те не могат да кристализират или поне не във вида в който кристализира истинския пчелен мед.
Заблуда №2: Кристализиралият мед е чист, а течният – е подправен.
Отново грешка. Кристализацията не е гаранция за чист пчелен мед. Така например, ако пчелите са подхранвани със захарен сироп, те могат да произведат пчелен мед, който също кристализира, но без ценните качества на билките от които той реално се събира. Този мед кристализира на едри кристали, които лесно се отчупват и той е много светъл на цвят без специфичен мирис и вкус, характерни за истинския пчелен мед в зависимост от произхода си. Както отбелязахме в предишната точка, за да се предложи на крайните потребители, пчелният мед претърпява технологична преработка и в крайна сметка в 90% от случаите той се предлага в течно състояние. Така виждаме че 100% чистия пчелен мед може да бъде както течен, така и кристализирал и това не е критерии за неговия произход.
Все пак имитациите на истински кристализирал пчелен мед са почти 10 пъти по-малко от тези на истинския течен пчелен мед, а оттук и гаранцията за сполучлив избор – много по-голяма.
Най-точния критерий за преценка дали един мед е истински или не е неговия лабораторен анализ. Затова – не купувайте от случайни източници, а само пчелен мед с известна търговска марка и доказан произход.