Лятото дойде, а това означава, че откриваме сезона на кебапчетата и кюфтета , които не са от най-здравословните храни. Но учените разкриха някои съвети как да направим скарата в градината по-здравословно занимание.
Готвенето на високи температури може да активира съединения, които са канцерогени . Според учените от Университета в Тексас тази заплаха може да намалее, ако спазваме някои правила. На първо място е добре да знаем, че месото на скарата е по-полезно, ако го приготвим във фолио. Така намаляваме пушека и по този начин снишаваме до минимум опасните канцерогенни съединения по нашата храна. А вкусът няма да пострада, даже напротив, скарата става още по-апетитна. Не допускайте да препичате месото.
Овъглените парчета са най-опасни и увеличават риска от рак на стомаха и дебелото черво . Не пренебрегвайте рибата . Хубаво е да ограничим консумацията на червено месо , за да намалим приема на наситени мазнини. Киселите краставички са най-подходящата гарнитура за скара, обясняват още специалистите. Те предпазват стомаха ни опасните съединения, които може да погълнем с месото, а съчетани с билки като мащерка, мента, градински чай или риган стават още по-вкусни и полезни.