Съвети от доцент Попова, с какво да се храните сутрин

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Съвети от доцент Попова, с какво да се храните сутрин
1080275
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Съвети от доцент Попова, с какво да се храните сутрин

- Доц. Попова, трябва ли човек да закусва след ставане сутрин?
- Категорично.

Това е един от принципите на здравословното хранене - да се яде поне в 3 основни приема - закуска, обед и вечеря, и е добре да има 1-2, а понякога и 3 междинни закуски, като се включват равномерно задължителните за нашата обмяна хранителни вещества. Между 15 и 20 процента от приеманата с храната енергия трябва да е от сутрешната закуска. Най-добре е това да става между 7 и 8 часа сутрин.

- Има ли значение какво точно ще закусим?
- Във всеки хранителен прием е добре да се спазва баланс между 3-те вида основните нутриенти. Както и при останалите основни хранителни приеми, повече от половината от енергията да идва от въглехидрати, до 1/3 от мазнини и около 15% от белтъци. Не е правилно нито закуската, нито обедът, нито вечерята да са съставени само от едно от основните хранителни вещества.

- Излиза, че теорията за разделното хранене е погрешна?
- Това е един отдавна разбулен от науката мит. С изключение на бялата захар, нищо не е съставено само от едно от основните хранителни вещества. Дори в плодовете, които в представите ни се отъждествяват с въглехидратите, има макар и малко белтъци и мазнини. Във всяка храна, разгледана композиционно, има и от трите вида нутриенти, но в различни съотношения. И храносмилателната ни система е приспособена да ги преработва, асимилира и метаболизира едновременно, като комплексни храни, а не едно по едно, "на смени". Разбира се, има нарушения в обмяната при някои заболявания, но това вече е друга тема.

- Какви идеи за полезна закуска ще дадете?
- Например добър избор е традиционният български вариант с нашето хубаво сирене с филия хляб и един домат или краставица. Като напитка - чай, чаша мляко или доматен сок, кафе според вкуса и личното предпочитание.

- Сега е все още зима, много хора имат резерви към оранжерийните зеленчуци, тогава?
- Може да бъдат заменени със зеленчуково пюре, да речем, лютеница. Добре е да има сварено яйце. Една ябълка или портокал, киви или друг плод. Традиционната българска баница също е добър вариант за закуска.

- А модерните напоследък овесени ядки?
- Да, те са полезни, вкусни са, но не са много присъщи на менюто ни. Добре се съчетават със сирене или с плодове, ако човек предпочита сладък вариант на закуска.

- Намаляването на белтъчините и мазнините сутрин как помага за по-пълноценно изхвърляне на токсините?

- Защо се вкарват термини като токсини, пречистване? При здравия човек с работещ метаболизъм, храносмилателна и отделителна система не е логично да се говори за "токсини". Освен това организмът няма запазени периоди само за асимилиране или само за отделяне на "токсини". Процесите на метаболизма се застъпват, той е непрекъснат, не спира дори и през нощта. Ако се приемат само плодове на закуска, това е едно нискоенергийно хранене. Но ограничението не е само по отношение на енергийната стойност, а е свързано и с намаляване на нутриентите, защото от много малко калории ще получим повече фибри, малко захари и биологично активни вещества. Това може да доведе до дисбаланс и да заложи затруднение в храносмилането.

- Защо според вас?
- За да се заситим, трябва да приемем по-голямо количество плодове, особено ако плодовете са сурови, но така дори ще вкараме повече плодова захар, отколкото реално ни е необходима. Такъв режим бих препоръчала на хора, които провеждат диетичен режим за намаляване на наднормено тегло. Но даже и тях бих посъветвала да съчетават плодовете с чаша мляко или с купичка кисело мляко без хляб например. Или сварено яйце с плодов сок. Това е по-подходящ вариант на нискоенергийна закуска.

- Току-що отхвърлихте още една набрала популярност теория, че плодовете трябва да се приемат самостоятелно, за да не се стига до задържането им в стомашно-чревния тракт и ферментация.
- Няма как да ферментират в общоприетия смисъл на това понятие. По-скоро, ако прекалим с плодове и внесем повече фибри, част от тях стават обект на чревната микрофлора и това може да причини колитни прояви и раздразване на червата. Но това може да се случи и като ядем варива и други богати на целулоза храни.

- Колко време може да се кара на нискокалориен режим на хранене, ако целта е отслабване?
- Може и няколко месеца да се прилага такава диета, но при положение, че е правилно конструирана - не само в закуската, а и в останалите основни хранения да се приемат достатъчно белтъчини, по-малко мазнини и умерено въглехидрати. Приемането на плодове аз препоръчвам основно за двете междинни закуски - към 10-11 и около 16-17 часа, които при режим за отслабване са задължителни. Че даже и по-късно, преди сън, защото днес за много хора активното време продължава до късно. Но не говорим за драстични ограничения, а за умерена диета.

- Какво да разбираме под умерена диета?
- От порядъка на 1200-1400 калории. В никакъв случай под 1000. И със здравословно балансиране на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Като не забравяме и вкуса - еднообразното хранене ще отблъсне човека и от най-апетитната храна. При драстични методи за бързо отслабване обикновено и връщането към наднорменото тегло е скоростно. По-скоро учим пациентите да намират здравословния компромис между апетита и ограничението. Включително ги поощряваме за "мозаечно" хранене.

- Какво представлява то?
- Например 2 пъти в седмицата да се придържат строго към по-ограничително хранене, а в останалите - към малко по-калорично. А не дни наред глад.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft