Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара
267823
Източник: blitz.bg
Снимков материал: pixabay.com
Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара

От десетилетия киселото мляко е обявено за един от най-здравословните и полезни продукти за човешкото здраво. Ако е с добро качество, то действа като естествен пробиотик, който дава необходимите "оръжия" на нашата имунна система, а както знаем, тя е на 70% зависима от чревната микрофлора.

Киселото мляко е богато на пробиотици, протеини и калций, много важни за здравите кости, мускули и нерви.

Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – lactolacillus и bifidobacteria, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта. 

Как да изберем най-полезното кисело мляко :

Купете натурално кисело мляко без подсладители, плодови сиропи, шоколад и др. Всички те са вкусни, но за съжаление съдържат много захар и изкуствени аромати.

Десертните йогурти не трябва да се дават на деца и бременни жени. По-добре е да закупите натурално кисело мляко и да добавите към него плодове.

Проверете съдържанието на мазнини. Някои кисели мляка се произвеждат от мляко със съдържание на мазнини от 1,5-6%, но има и такива, които не съдържат мазнини. Последните са лишени от ценни мастноразтворими витамини, като А, D, Е и К. Освен това, калцият в такива йогурти се абсорбира много по-зле. Поради този факт е по-добре да купувате храни с ниско съдържание на мазнини (1,5 - 2,5%), отколкото тези без мазнини, препоръчват диетолози.

Обърнете внимание на броя на млечнокиселите бактерии в състава. Някои йогурти съдържат ацидофилни бактерии (обитават тънките черва), докато други съдържат бифидобактерии (те живеят в дебелото черво). Последните са по-добри. Бифидобактериите в млечната среда не се умножават, те се добавят към продукта и с течение на времето умират. Колкото по-прясно кисело мляко, толкова повече бифидобактерии има в него.,

Помислете за срока на годност. Това е основният индикатор за естествеността на продукта. Изберете мляко, което имат кратък срок на годност - 14 до максимум 30 дни. То съдържа повече живи бактерии.

Най-полезно е природното кисело мляко, което може да се приготви у дома.

"Добре е да включите кисело мляко в състава на закуската", - съветва Светлана Фус.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft