Съветите на Mариела от Mастър шеф- топ 10 на храните, които са най- добър приятел на красотата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Съветите на Mариела от Mастър шеф- топ 10 на храните, които са най- добър приятел на красотата
6306
Източник: БЛИЦ
Снимков материал: pixabay.com
Съветите на Mариела от Mастър шеф- топ 10 на храните, които са най- добър приятел на красотата

Мариела /екс/ Нордел – Вайденес не се нуждае от представяне, тъй като бе най-атрактивната участничка в първото по рода си тв риалити у нас „Мастер Шеф”. В кръвта й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв.

Тя самата е гореща сплав от емоции. „Чувствата са движещата сила в моя живот, с каквото и да съм се занимавала!”, твърди Мариела. Работила е със страст като модел, пиар и мениджър на световноизвестни марки. Била е Бизнес дама на годината и съпруга на граф. В момента е омъжена за бизнесмен в Холандия. Мариела е непреклонно уверена, че какъвто и да е съпругът ти, любовта на мъжа минава „и през стомаха”.

Ето защо тя непрекъснато усъвършенства уменията си в кухнята. В този брой продължава да ни съветва как да си приготвим храна, с която да бъдем не само сити, но и здрави и красиви.


Помните ли времето на нашите майки, когато нямаше по магазините козметика и жените използваха краставичен сок за чистене на кожата, яйцата като маски за лъскава коса и маята за хляб - за освежаване и гладък тен на лицето? Младите сега са забравили тази натурална козметика, тъй като са свикнали, дори в кварталния супермаркет, да намират всичко каквото им трябва, за да поддържат красотата си. За съжаление, не е достатъчно, защото здравето и красотата са и в храната. По себе си забелязвам – дори един ден да се храня с мазно, пържено, с „бърза храна“, и хубавата ми кожа се омазнява, порите се уголемяват, цветът на лицето ми потъмнява. И само 2-3 дни правилно хранене оправя всичко. В този и следващия брой ще ви представя топ 10 на храни, най-добри приятели на красотата, както и интересни рецепти с тях:

 

На първо място е синята боровинка!

Оказва се, че е извънредно богата на антиоксиданти и ежедневното й консумиране не би могло да бъде заместено от нито един крем с Q10 в борбата със свободните радикали и остаряването. Сега поне този безценен плод може да се набавя целогодишно и дори да не го намерите пресен, във фризера на всеки супермаркет има от тях.

- Моята препоръка е сутрин да си приготвяте следната напитка: 1 ч.ч. кисело мляко се смесва, 1 ч.ч. боровинки, мед на вкус и всичко в блендера. Освен че е лесна и бърза за приготвяне, тази „закуска“ ще ви даде чудесен старт на деня с всички нужни въглехидрати, енергия, витамини и още една крачка към вечната младост.

Бисквитки със синя боровинка



Смесете 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно с половин ч.л. сода или бакпулвер, щипка сол. Разбийте 2 жълтъка с ванилиева есенция, мед на вкус /зависи колко сладко обичате. Може и със захар, но аз не обичам захар и изцяло съм я заместила с мед, захарта ни прави грозни и дебели!/ и 1 ч.ч. размекнато краве масло. Добавете, като бъркате с шпатула, брашното и като се получи меко тесто /като за кекс/, изсипете 1 ч.ч. бял шоколад на парченца и 1 ч.ч. сини боровинки. Покрийте съда с пласт фолио и оставете в хладилника за няколко часа. Сипвайте по малко върху намаслена готварска хартия, постлана върху тавичка, с лъжица от тестото да получите топчици, не се притеснявайте, че са с неправилна форма. Оставете място помежду им, че като се загреят, се уголемяват. Печете на 210 С загрята фурна 7-8 мин, после намалете на 190 С и оставете вътре до готовност.

На второ място е моята любима Сьомга!



Обърнете внимание, че за да се възползвате от всички блага и красоти, които тази риба ни носи, трябва да консумирате дива сьомга, а не тази, която се култивира по рибарниците. Освен безценните за красотата Омега 3 киселини, сьомгата ни зарежда със селен - минералът магьосник за кожата, доставя ни витамин Д и не само прави кожата ни гладка, но и костите – по-здрави, косата – лъскава и гъста. Консумирайте я всякак – сурова – като суши и сашими, грилвана на плоча, печена, на мус. Ще ви предложа рецепти, които са лесни, невероятно вкусни, но най-вече запазват максимално полезните елементи на рибата:

- Сьомга в портокалов сос:



Тази рецепта е доста лесна, зверски вкусна, но ви трябва търпение. Филетирайте едната страна на сьомгата или помолете персонала на рибарския щанд да направят това, като махнат и кожата. Овкусете парчето със сол, ситно нарязан копър, настъргана кора от портокал, поставете в тавичка и залейте, така че да се покрие напълно, с прясно изцеден портокалов сок. Печете на 75 С няколко часа до пълното сготвяне на рибата. Поднесете с гарнитура от сварен с няколко капки лимонов сок и настъргана кора от портокал басмати ориз.


- Маринована сьомга


Трябват ви двете парчета на рибата, филетирани /без костите и мазнината отстрани/, но не махайте кожата. Страната, която е без кожа, намажете със следната смес: 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. сол, 1 връзка пресен копър, нарязан на едро, настърганата кора на 2 лимона, 1-2 с.л. алкохол на вкус /уиски, водка, коняк/, който ще даде добавъчно овкусяване на рибата, но спокойно бихте могли да минете и без него. Захлупете с другата половина – с частта без кожа надолу, така че отново да ви се получи риба, само че като сандвич – с марината по средата. Увийте плътно с пласт фолио, поставете в найлоново пликче, което затворете здраво, сложете в някакъв съд и оставете в хладилника за 3 дни. Единственото ви задължение ще е 2-3 пъти на ден да обръщате рибата така, че да „лежи“ на едната и на другата страна. Ще се събере доста течност в плика и това да не ви притеснява – то си е част от процеса. Готовата риба се разтваря, поставят се двете парчета да легнат с кожата надолу и с тънък, остър нож се режат фини парченца от сьомгата, като не се реже от кожата! Поднася се с варени картофи, гарнирани с разтопено масло с пресен копър. Да ви е красиво!

Спанакът е абсолютен шампион
по съдържание на Омега 3 киселини, витамини С, Е и Д. Моето предложение е да се яде суров на салата или да се сотира за кратко в краве масло, като се овкуси със сол, пресован чесън и сусамово семе.

Доматите!!!

Кой би очаквал, че този толкоз вкусен плод /да, биолозите го водят плод/ ще е съюзник в борбата ни за красота и младост?! Ако има нещо, което не мога да науча българската домакиня, това е как да готви доматите! В България се отглеждат едни от най-вкусните домати – Розовият домат, Биволското сърце. Това е, което непрекъснато ми липсва в чужбина. Дори тука, в Холандия, съм си засадила няколко корена от тези български сорта, но резултатът е повече от смешен. Въпреки всичко, 12-13 доматчета, които ми се появяват някъде към август, си ги гледам като деца – всеки ден ги проверявам и им се радвам на „наддаването“.

- Ще ви представя една малко известна рецепта за домати, а именно – сушените, които са толкова популярни в Италия. Нарежете доматите на 2-3 парчета, наредете ги върху тавичка, постлана с готварска хартия, овкусете със сол и зехтин и печете на 50 С фурна, като оставите вратичката леко отворена. Доматите са готови, когато съвсем се спаружат и изсушат. Може да ги съхранявате за няколко седмици така - на сухо и проветриво място, или пък да ги затворите в буркани с олио и билки. Така приготвените домати са незаменими при пици, салати, като мезе.



- Една много лесна и много испанска закуска – нещо като нашата „Циганска баница“. Нарежете доматите на ситни кубчета, смесете ги с пресован чесън, ситно нарязан пресен босилек, сол на вкус и зехтин. Сложете във фурната филийки хляб, поръсени с малко зехтин, да се запекат. Сипете по лъжица от доматената салса и върнете за 1-2 мин отново във фурната.

 

- Доматена супа „Газпачо“



Няма по-испанско ястие, нещо като „Шопската салата“ за нас, българите. Невероятно вкусна е, полезна и се приготвя лесно, могат да я направят дори мъже. Сложете в блендера няколко зрели домата, някои белят кожицата, но аз съм за всичко натурално, така че не я махам. Прибавете 1 обелена краставица и без семките, 1-2 скилидки чесън, половин глава сребрист или бял лук, червена/зелена чушка, зехтин, сол, оцет „Херес“, смлян червен /лют/ пипер на вкус, средата на 2 филии хляб и смелете всичко на гъста супа. Поднася се с поръсен отгоре върху супата зехтин, ситно нарязани и твърдо сварени яйца, 1 с.л. заквасена сметана или крем фреш, 1 с.л. ситно нарязан червен/зелен лук, ситно нарязана краставица и препечена филия хляб.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft