Мариела /екс/ Нордел – Вайденес не се нуждае от представяне, тъй като бе най-атрактивната участничка в първото по рода си тв риалити у нас „Мастер Шеф”. В кръвта й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв.
Ето защо тя непрекъснато усъвършенства уменията си в кухнята. В този брой продължава да ни съветва как да си приготвим храна, с която да бъдем не само сити, но и здрави и красиви.
Помните ли времето на нашите майки, когато нямаше по магазините козметика и жените използваха краставичен сок за чистене на кожата, яйцата като маски за лъскава коса и маята за хляб - за освежаване и гладък тен на лицето? Младите сега са забравили тази натурална козметика, тъй като са свикнали, дори в кварталния супермаркет, да намират всичко каквото им трябва, за да поддържат красотата си. За съжаление, не е достатъчно, защото здравето и красотата са и в храната. По себе си забелязвам – дори един ден да се храня с мазно, пържено, с „бърза храна“, и хубавата ми кожа се омазнява, порите се уголемяват, цветът на лицето ми потъмнява. И само 2-3 дни правилно хранене оправя всичко. В този и следващия брой ще ви представя топ 10 на храни, най-добри приятели на красотата, както и интересни рецепти с тях:
На първо място е синята боровинка!
Оказва се, че е извънредно богата на антиоксиданти и ежедневното й консумиране не би могло да бъде заместено от нито един крем с Q10 в борбата със свободните радикали и остаряването. Сега поне този безценен плод може да се набавя целогодишно и дори да не го намерите пресен, във фризера на всеки супермаркет има от тях.
- Моята препоръка е сутрин да си приготвяте следната напитка: 1 ч.ч. кисело мляко се смесва, 1 ч.ч. боровинки, мед на вкус и всичко в блендера. Освен че е лесна и бърза за приготвяне, тази „закуска“ ще ви даде чудесен старт на деня с всички нужни въглехидрати, енергия, витамини и още една крачка към вечната младост.
Бисквитки със синя боровинка
Смесете 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно с половин ч.л. сода или бакпулвер, щипка сол. Разбийте 2 жълтъка с ванилиева есенция, мед на вкус /зависи колко сладко обичате. Може и със захар, но аз не обичам захар и изцяло съм я заместила с мед, захарта ни прави грозни и дебели!/ и 1 ч.ч. размекнато краве масло. Добавете, като бъркате с шпатула, брашното и като се получи меко тесто /като за кекс/, изсипете 1 ч.ч. бял шоколад на парченца и 1 ч.ч. сини боровинки. Покрийте съда с пласт фолио и оставете в хладилника за няколко часа. Сипвайте по малко върху намаслена готварска хартия, постлана върху тавичка, с лъжица от тестото да получите топчици, не се притеснявайте, че са с неправилна форма. Оставете място помежду им, че като се загреят, се уголемяват. Печете на 210 С загрята фурна 7-8 мин, после намалете на 190 С и оставете вътре до готовност.
На второ място е моята любима Сьомга!
Обърнете внимание, че за да се възползвате от всички блага и красоти, които тази риба ни носи, трябва да консумирате дива сьомга, а не тази, която се култивира по рибарниците. Освен безценните за красотата Омега 3 киселини, сьомгата ни зарежда със селен - минералът магьосник за кожата, доставя ни витамин Д и не само прави кожата ни гладка, но и костите – по-здрави, косата – лъскава и гъста. Консумирайте я всякак – сурова – като суши и сашими, грилвана на плоча, печена, на мус. Ще ви предложа рецепти, които са лесни, невероятно вкусни, но най-вече запазват максимално полезните елементи на рибата:
- Сьомга в портокалов сос:
Тази рецепта е доста лесна, зверски вкусна, но ви трябва търпение. Филетирайте едната страна на сьомгата или помолете персонала на рибарския щанд да направят това, като махнат и кожата. Овкусете парчето със сол, ситно нарязан копър, настъргана кора от портокал, поставете в тавичка и залейте, така че да се покрие напълно, с прясно изцеден портокалов сок. Печете на 75 С няколко часа до пълното сготвяне на рибата. Поднесете с гарнитура от сварен с няколко капки лимонов сок и настъргана кора от портокал басмати ориз.
- Маринована сьомга
Трябват ви двете парчета на рибата, филетирани /без костите и мазнината отстрани/, но не махайте кожата. Страната, която е без кожа, намажете със следната смес: 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. сол, 1 връзка пресен копър, нарязан на едро, настърганата кора на 2 лимона, 1-2 с.л. алкохол на вкус /уиски, водка, коняк/, който ще даде добавъчно овкусяване на рибата, но спокойно бихте могли да минете и без него. Захлупете с другата половина – с частта без кожа надолу, така че отново да ви се получи риба, само че като сандвич – с марината по средата. Увийте плътно с пласт фолио, поставете в найлоново пликче, което затворете здраво, сложете в някакъв съд и оставете в хладилника за 3 дни. Единственото ви задължение ще е 2-3 пъти на ден да обръщате рибата така, че да „лежи“ на едната и на другата страна. Ще се събере доста течност в плика и това да не ви притеснява – то си е част от процеса. Готовата риба се разтваря, поставят се двете парчета да легнат с кожата надолу и с тънък, остър нож се режат фини парченца от сьомгата, като не се реже от кожата! Поднася се с варени картофи, гарнирани с разтопено масло с пресен копър. Да ви е красиво!
Спанакът е абсолютен шампион
по съдържание на Омега 3 киселини, витамини С, Е и Д. Моето предложение е да се яде суров на салата или да се сотира за кратко в краве масло, като се овкуси със сол, пресован чесън и сусамово семе.
Доматите!!!
Кой би очаквал, че този толкоз вкусен плод /да, биолозите го водят плод/ ще е съюзник в борбата ни за красота и младост?! Ако има нещо, което не мога да науча българската домакиня, това е как да готви доматите! В България се отглеждат едни от най-вкусните домати – Розовият домат, Биволското сърце. Това е, което непрекъснато ми липсва в чужбина. Дори тука, в Холандия, съм си засадила няколко корена от тези български сорта, но резултатът е повече от смешен. Въпреки всичко, 12-13 доматчета, които ми се появяват някъде към август, си ги гледам като деца – всеки ден ги проверявам и им се радвам на „наддаването“.
- Ще ви представя една малко известна рецепта за домати, а именно – сушените, които са толкова популярни в Италия. Нарежете доматите на 2-3 парчета, наредете ги върху тавичка, постлана с готварска хартия, овкусете със сол и зехтин и печете на 50 С фурна, като оставите вратичката леко отворена. Доматите са готови, когато съвсем се спаружат и изсушат. Може да ги съхранявате за няколко седмици така - на сухо и проветриво място, или пък да ги затворите в буркани с олио и билки. Така приготвените домати са незаменими при пици, салати, като мезе.
- Една много лесна и много испанска закуска – нещо като нашата „Циганска баница“. Нарежете доматите на ситни кубчета, смесете ги с пресован чесън, ситно нарязан пресен босилек, сол на вкус и зехтин. Сложете във фурната филийки хляб, поръсени с малко зехтин, да се запекат. Сипете по лъжица от доматената салса и върнете за 1-2 мин отново във фурната.
- Доматена супа „Газпачо“
Няма по-испанско ястие, нещо като „Шопската салата“ за нас, българите. Невероятно вкусна е, полезна и се приготвя лесно, могат да я направят дори мъже. Сложете в блендера няколко зрели домата, някои белят кожицата, но аз съм за всичко натурално, така че не я махам. Прибавете 1 обелена краставица и без семките, 1-2 скилидки чесън, половин глава сребрист или бял лук, червена/зелена чушка, зехтин, сол, оцет „Херес“, смлян червен /лют/ пипер на вкус, средата на 2 филии хляб и смелете всичко на гъста супа. Поднася се с поръсен отгоре върху супата зехтин, ситно нарязани и твърдо сварени яйца, 1 с.л. заквасена сметана или крем фреш, 1 с.л. ситно нарязан червен/зелен лук, ситно нарязана краставица и препечена филия хляб.