Историята на произхода на майонезата е забулена в мистерия. Казват, че самият кардинал Ришельо косвено е участвал в изобретението си! Със сигурност обаче е известно, че известният сос, приготвен от масло, лимонов сок и яйца, е изобретен във Франция. И на практика няма нищо общо с модерната субстанция, която ви продават в магазините. Освен само старата съветска майонеза , проста рецепта за която може да се намери в книгите от 60-те години.
В тази майонеза дори една лъжица си заслужава! Емулсията е стабилна и плътна, без никакви допълнителни консерванти и стабилизатори. Много по -здравословно (и дори по-диетично) е използването на натурална майонеза в салати, отколкото всяко растително масло. И ето правилната рецепта, която нашите баби са готвили.
Съставки
Слънчогледово олио 250 мл
Яйце 2 бр.
Горчица 1 ч.л.
Захар 1 ч.л.
Сол 5 g
Оцет 50 мл
Подготовка
Извадете храната от хладилника, за да се загрее до стайна температура.
Отделете белтъка от жълтъците. Добавете жълтъка в купата на пасатора и разбъркайте добре.
Добавете сол, захар, горчица, оцет и разбийте, докато се получи гъста, кремообразна емулсия. Вместо оцет можете да използвате 1,5 с.л. лимонов сок.
Високото съдържание на мазнини е нормално! Това, което наричаме „провансалско“, не може дори да се счита за майонеза във Франция и Англия. Между другото, там я обичат не по-малко от нас. Ако все още не знаете как домашната майонеза се различава от търговската, време е да разгледате тази рецепта!