Бившият частен готвач на британското кралско семейство откри рецептата за любимия десерт на херцогинята на Кеймбридж , Кейт Мидълтън .
Всички знаят, че Кейт обръща изключително внимание на диетата си и не яде много сладкиши, все пак има един десерт, на който херцогинята не може да устои след вечеря.
Това е традиционен британски десерт , наречен „ лепкав карамелен пудинг “. На практика това е шоколадова торта , направена с фурми, а върху нея се поставя богата карамелена заливка.
Ето и рецептата:
Лепкавия карамелен пудинг на Кейт Мидълтън
Необходими съставки:
6 фурми без костилки, нарязани на осем части
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаша преварена вода
60 гр. масло
170 гр.
225 гр. тъмен шоколад
1 яйце
230 гр. брашно
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка бакпулвер
За соса:
300 гр. кафява захар
200 гр. масло
половин чаша парченца черен шоколад
9 супени лъжици сладка заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Пригответе соса, като смесите захарта, маслото, парченцата шоколад и сладката сметана в тенджера.
2. Варете на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато захарта се карамелизира.
3. Разделете соса на две части. Изсипете една част на дъното на тавата, в която ще печете сладкиша, и оставете да се охлади.
4. За тортата залейте нарязаните фурми с вряща вода, добавете сода за хляб, разбъркайте добре и оставете да се охлади. Можете да направите тази стъпка един ден предварително.
В отделна купа разбийте захарта и маслото, след това добавете яйцето, екстракта от ванилия и разтопения шоколад, и разбийте още малко.
6. Смесете брашното с бакпулвера, след това го добавете към разбитата смес и разбъркайте всичко.
7. Добавете сместа с фурми, след което прехвърлете полученото тесто в съда за печене.
8. Покрийте тавата за печене с хартия за печене или фолио. Печете на 180 градуса за около 30 минути или проверете с клечка за зъби дали тортата е готова.
9. Загрейте останалия сос и залейте парчетата торта преди сервиране.