Тази орехова торта неслучайно носи името Кралска торта - ако я приготвите поне веднъж, със сигурност няма дълго да ѝ се наситите! При това в нея няма и прашинка брашно! Уникално съчетание от целувки, шоколад и орехи, в което потъваш с наслаждение. Ето и рецептата за невероятната Целувчена торта без брашно :
Кралска торта без брашно
Продукти:
За блатовете:
10 белтъка
240 грама пудра захар
половин килограм орехи
2 супени лъжици нишесте
За крема:
10 жълтъка
100 мл прясно мляко
200 грама масло
1 чаша захар
2 с.л.
Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. Изсипете пудрата захар в белтъците и разбийте с миксер, докато получите гъста пяна.
Внимателно добавете нишестето, пресявайки го по повърхността на пяната, и нежно го разбъркайте в белтъчната смес с шпатула. Много е важно да се движите в една посока.
Добавете натрошените орехи, като постепенно ги изсипвате и разбърквате в пяната с кръгови движения в същата посока, в която сте я разбивали. Ядките трябва да бъдат предварително изпечени, за да им се придаде специален вкус.
"Тестото" е готово. Може да изпечете няколко блата или един по-голям, който да разрежете. Задължително покрийте формата с хартия за печене, преди да излеете вътре белтъчната смес. Няма нужда да я намазнявате.
Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете вътре формата с блата и веднага намалете на 180 градуса. Печете кората за 20-25 минути, докато блатът добие светлобежов карамелен нюанс.
Междувременно пригответе крема:
Разбийте мекото масло с миксер до гладка смес. Разбийте жълтъците със захарта и изсипете млякото в тях на тънка струйка. Разбъркайте млякото в същата посока, в която сте разбили жълтъците.
Поставете съда с жълтъчната смес на слаб. Оставете я да заври при непрекъснато бъркане и след това я дръпнете от котлона.
Изчакайте, докато се охлади, и добавете разбитото масло, след това пресейте какаото на прах през сито. Налейте супена лъжица ракия или друга силна напитка. Разбийте всичко с миксер.
Сглобяване на тортата:
Извадете блата от фурната. Ако сте направили един голям блат, нарежете го на толкова части, колкото слоеве искате да има тортата. Сглобете тортата, като слепите блатовете с крема. Намажете последния блат с останалия крем, поръсете с натрошени орехи и по желание - настърган шоколад.
Ако сте направили всичко правилно, тортата ще изчезне от масата след няколко минути.
Да ви е сладко!