Учени са на мнение, че витамин Д не играе роля в предпазването от заболявания като рак , диабет и деменция . Френските експерти предполагат, че ниските нива на витамин Д не водят до влошаване на здравето, макар че костните заболявания все още не са изследвани.
Проф. Филип Отие от Международния изследователски институт за превенция в Лион е проучил около 500 вече направени изследвания за ефектите на нивата на витамин Д върху здравните резултати, с изключение на костните заболявания . Голям брой изследвания предполагат, че има ползи от високи нива на витамин Д, че той може да намали опасността от сърдечно-съдови заболявания с до 58%, от диабет до 38% и колоректален рак с до 33%.
Клиничните изследвания, при които на участниците е даван витамин Д, не показват понижаване на риска, дори при хората с ниски нива на витамина в началото на изследването. След разглеждане на случайно подбрани изследвания става ясно, че няма позитивен ефект върху появяването на болести . "Това, което показва това несъответствие е, че намаляването нива на витамин Д са показател за влошаване на здравословното състояние . Възпалителните процеси и остаряването, които съпътстват появата на болестта, намаляват нивата на витамин Д, което обяснява дефицита на витамина в широк спектър от заболявания", обяснява проф. Отие.
Във Великобритания много се препоръчва приемът на витамин Д при хора с повишен риск от дефицит, включително при бременност и кърмене, децата под 5-годишна възраст, хората над 65 г. и хората, които не се излагат достатъчно на слънчева светлина. Хората с тъмен цвят на кожата , например в Африка, Карибите, Южна Азия, хората, които са облечени от глава до пети, както и хората със светла кожа също са в риск.