Никулден е празникът, на който всяко семейство задължително поднася риба на трапезата. Дори да не сте почитатели на пълнения никулденски шаран , сигурни сме, че по тази рецепта просто ще се влюбите в него! Става крехък и сочен, запечен във вкусното бутер тесто.
За рецептата е по-добре да изберете шаран с тегло до 1,5 кг - тогава месото му има особено деликатен вкус, а малките кости омекват по време на готвене. И така, да започваме! Ето продуктите за великолепния Пълнен шаран в тесто :
Пълнен шаран в тесто
Необходими съставки:
- Шаран – 1 бр.
- Бутер тесто – 500 гр.
- Моркови – 2 бр.
- Лук – 2 глави
- Чери домати – 200 гр.
- Чесън – 1 глава
- Розмарин – 1-2 стръка
- Лимон – 1 бр.
- Заквасена сметана – 200 гр.
- Готварска сметана – 200 гр.
- Зехтин – 100 мл
- Американска горчица – 130 гр.
- Сирене Чедър – 200 гр.
- Сухо бяло вино - 300 мл
- Сол и черен пипер на вкус
- Салата, зеленчуци за гарнитура
Приготвяне:
За соса:
Запържете чесъна, розмарина в зехтина, добавете горчицата, сметаната, заквасената сметана и виното. Разбърква се старателно и се загрява на висока температура, но не се оставя да заври.
В зехтина се запържват нарязани моркови, лук, домати и с тях се пълни шаранът. Добавете босилек, сол и черен пипер и малко вино на вкус към плънката.
Приготвяне на тестото за рибата:
Разточете предварително размразеното бутер тесто, изрежете го в необходимия размер, увийте рибата със зеленчуците, поръсете с настърган кашкавал. По желание може да направите украса от тестото.
Пече се 20 минути на 200°C.
Поднесете готовото ястие със зелена салата, лимон, домати и полейте със соса.
Добър апетит!