Който е бил в Гърция знае, че там са майстори на баницата . За разлика от нашенската традиционна баница със сирене обаче, в южната ни съседка приготвят тази вкусна и сочна гръцка баница със зеле .
Гръцка баница
Продукти:
кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
яйца - 5 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
газирана вода - 250 мл
зеле - 500 г прясно
ориз - 1 к.ч.
зелен лук - 1 връзка
олио
сол
Начин на приготвяне:
За тази гръцка баница се правят два вида плънка, като при нареждането се редуват, т.е. на един ред едната, на следващия другата и така до края. Това е особеното.
Първата плънка за баница е от накълцано зеле, пресен лук и ориз в написаните пропорции. Зелето се насолява и се намачква с ръце, след което се запържват с връзката лук и ориза в 6-7 с.л. мазнина за 4-5 мин.
Втората плънка е стандартна, смесват се натрошено сирене, яйцата, кисело мляко и 3-4 с.л. олио в написаните пропорции.
Ето и как се подрежда баницата с ориз:
В намаслена тава слагаме 1 кора или 2, ако са по-тънички корите. Разпределяме от едната плънка. Следва кора и втора плънка. Така редуваме до края.
Когато сте наредили зеленчуковата баница, я нарязвате внимателно с много остър нож, все едно оформяте няколко големи парчета, заливате с газираната вода и слагате да се пече в нагорещена фурна на 200 градуса.
Гледаме да не прегори.
Времето за печене на гръцката баница със зеле и ориз е 22-24 мин. според фурната.