"Сърцето ви не е просто "помпа"-Аз самата не ям тези храни и не ви съветвам“ – 73-годишен кардиолог назова 3 продукта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
"Сърцето ви не е просто "помпа"-Аз самата не ям тези храни и не ви съветвам“ – 73-годишен кардиолог назова 3 продукта
3088
Снимков материал: pixabay.com
"Сърцето ви не е просто "помпа"-Аз самата не ям тези храни и не ви съветвам“ – 73-годишен кардиолог назова 3 продукта

Здравейте приятели! Днес искам да засегна една важна тема, която е близка до сърцето на всеки – здравето на сърцето. Това не е просто „помпа“, а истински двигател на живота, работещ без почивка, без почивка и без обедна почивка.

И ако не се грижите за този трудолюбив орган, той ще се провали един ден. И повярвайте ми, никой не иска това - нито в младостта, нито в зряла възраст.

Наскоро имах възможност да говоря с една невероятна жена, опитен кардиолог. Тя е на 73 години и има почти половин век лекарска практика зад гърба си. Тя е млада, активна и в по-добра форма от много млади професионалисти. Той все още вижда пациенти, изнася лекции и, между другото, не се отказва от шоколад. Но има три продукта, които тя изобщо не консумира – и категорично не препоръчва на нито един от своите подопечни.

 

Три готварски навика, които най-бързо изморяват сърцето ви

Според Татяна Павловна (името е променено по нейно желание) тези продукти неусетно, но постоянно разрушават сърдечно-съдовата система. Ето защо, дори и да не сте готови да се откажете напълно от тях, струва си поне да намалите консумацията им.

1. Мазните сирена са враг, маскиран като деликатес


Аз самият обичам сирене - в салата, на препечен хляб или просто с чай. Но Татяна Павловна каза без капка съмнение:

"Високомасленото сирене е тиха заплаха за сърцето. Особено след 40 години."

Защо е вредно:

Наситените мазнини причиняват рязко повишаване на нивото на „лошия“ холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Сиренето съдържа прекомерно количество сол, дори и в „безсолни“ варианти, а това е пътят към хипертонията и отоците.

Енергийна плътност - малка филийка може да бъде еквивалентна по калоричност на пълноценно хранене.

Какво съветва тя: "Премахнах напълно мазните сирена преди около десет години. И резултатът е очевиден: налягането е стабилно, съдовете са в ред."

Ако ви е трудно да откажете, опитайте:

Изберете леки разновидности – рикота, фета, фета сирене.

Яжте сиренето като лакомство, а не като ежедневна храна.

Изследвайте алтернативи на растителна основа, но не прекалявайте с тях.

2. Солта е бяла отрова с видима безвредност
Много хора вярват, че без сол храната губи вкуса си. Но кардиологът твърди обратното:

"Спрях да осолявам ястията си още в началото на 2000 г. И оттогава не съм страдал от хипертония или отоци."

Защо солта е опасна:

Задържа течност, което причинява подуване, усещане за тежест и претоварване на сърцето.

Повишава кръвното налягане - особено при хора над 40 години.

Притъпява вкусовите рецептори, което ви кара да искате да добавяте още и още сол.

Какво да замените:

Лимонов сок.

Билки, подправки, чесън, джинджифил.

Морските водорасли осигуряват йод като бонус.

Напомняме, че Световната здравна организация препоръчва ограничаване на солта до 5 г на ден. Но се намира дори в хляба, колбасите и сосовете. Така че дори и да не добавяте сол, вероятно вече сте превишили лимита.

3. Белите сладкиши са сладка стъпка към сърдечни проблеми


Кифлички, баници, кроасани... Кой не ги обича? Но, уви, Татяна Павловна е сигурна:

„Комбинацията от рафинирано брашно и захар е сигурен път към болното сърце.“

Защо трябва да внимавате:

Бялото брашно провокира скокове на захар, претоварвайки панкреаса и кръвоносните съдове.

Купените от магазина печива често съдържат трансмазнини, които са токсични за сърцето.

След като изядете кифла, усещането за ситост изчезва до час - това са празни калории.

Нейният избор:

Пълнозърнест хляб – умерено.

Каши - елда, овесени ядки, киноа.

Ядки и сушени плодове, ако обичате сладко.

И ако наистина искате: "Печете у дома. Използвайте пълнозърнесто брашно, без маргарин. След като хапнете пай, излезте на разходка или танцувайте на любимата си музика."

Какво яде Татяна Павловна: истински пример за диета
Закуска: овесени ядки с вода, настъргана ябълка и канела, малко мед. Зелен чай с лимон.
Снек: шепа ядки и една круша.
Обяд: зеленчукова супа без сол с билки и подправки, елда със задушени тиквички, капка ленено масло.
Следобедна закуска: домашно кисело мляко без захар с горски плодове.
Вечеря: Печена треска с броколи и краставица и зелена салата.

"Това не е диета, а начин на живот. Просто открих вкусовете си. Когато тялото е здраво, то не иска нищо вредно", споделя тя.

Философия на храненето от лекар с половинвековен опит
Сгответе го сами - знаете какво слагате в чинията си.

Вслушвайте се в сигналите на тялото си, а не в часовника си – яжте, когато сте наистина гладни.

Не „дъвчете, докато гледате телевизия“ – това е пътят към преяждането.

Не просто изключвайте, но и добавяйте полезност:

Авокадото е източник на здравословни мазнини.

Плодовете са щит срещу оксидативния стрес.

Шоколад 70%+ - полза и радост в едно парче.

Ами празниците?
„Нямам нищо против тортата за рожден ден. Основното е да не стане навик“, казва Татяна Павловна. Тя си позволява да си угажда с вкусни неща, но го прави съзнателно, а не механично. И съм сигурен, че няма да има вреда, ако ядете с удоволствие и без фанатизъм.

Изводът е само един: да живееш дълго не е жертва, а избор
"Не се отказвам от страх. Просто избирам да живея дълго и активно, без хапчета и болници", казва тя. И знаете ли, аз й вярвам.

След този разговор преразгледах диетата си. Премахнах солницата, намалих мазните сирена и ограничих печива. Мина само месец и усетих промяна.

Готови ли сте да опитате? Или може би вече сте направили своя избор? Пишете, наистина искам да знам вашия опит!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft