Здравейте приятели! Днес искам да засегна една важна тема, която е близка до сърцето на всеки – здравето на сърцето. Това не е просто „помпа“, а истински двигател на живота, работещ без почивка, без почивка и без обедна почивка.
Наскоро имах възможност да говоря с една невероятна жена, опитен кардиолог. Тя е на 73 години и има почти половин век лекарска практика зад гърба си. Тя е млада, активна и в по-добра форма от много млади професионалисти. Той все още вижда пациенти, изнася лекции и, между другото, не се отказва от шоколад. Но има три продукта, които тя изобщо не консумира – и категорично не препоръчва на нито един от своите подопечни.
Три готварски навика, които най-бързо изморяват сърцето ви
Според Татяна Павловна (името е променено по нейно желание) тези продукти неусетно, но постоянно разрушават сърдечно-съдовата система. Ето защо, дори и да не сте готови да се откажете напълно от тях, струва си поне да намалите консумацията им.
1. Мазните сирена са враг, маскиран като деликатес
Аз самият обичам сирене - в салата, на препечен хляб или просто с чай. Но Татяна Павловна каза без капка съмнение:
"Високомасленото сирене е тиха заплаха за сърцето. Особено след 40 години."
Защо е вредно:
Наситените мазнини причиняват рязко повишаване на нивото на „лошия“ холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове.
Сиренето съдържа прекомерно количество сол, дори и в „безсолни“ варианти, а това е пътят към хипертонията и отоците.
Енергийна плътност - малка филийка може да бъде еквивалентна по калоричност на пълноценно хранене.
Какво съветва тя: "Премахнах напълно мазните сирена преди около десет години. И резултатът е очевиден: налягането е стабилно, съдовете са в ред."
Ако ви е трудно да откажете, опитайте:
Изберете леки разновидности – рикота, фета, фета сирене.
Яжте сиренето като лакомство, а не като ежедневна храна.
Изследвайте алтернативи на растителна основа, но не прекалявайте с тях.
2. Солта е бяла отрова с видима безвредност
Много хора вярват, че без сол храната губи вкуса си. Но кардиологът твърди обратното:
"Спрях да осолявам ястията си още в началото на 2000 г. И оттогава не съм страдал от хипертония или отоци."
Защо солта е опасна:
Задържа течност, което причинява подуване, усещане за тежест и претоварване на сърцето.
Повишава кръвното налягане - особено при хора над 40 години.
Притъпява вкусовите рецептори, което ви кара да искате да добавяте още и още сол.
Какво да замените:
Лимонов сок.
Билки, подправки, чесън, джинджифил.
Морските водорасли осигуряват йод като бонус.
Напомняме, че Световната здравна организация препоръчва ограничаване на солта до 5 г на ден. Но се намира дори в хляба, колбасите и сосовете. Така че дори и да не добавяте сол, вероятно вече сте превишили лимита.
3. Белите сладкиши са сладка стъпка към сърдечни проблеми
Кифлички, баници, кроасани... Кой не ги обича? Но, уви, Татяна Павловна е сигурна:
„Комбинацията от рафинирано брашно и захар е сигурен път към болното сърце.“
Защо трябва да внимавате:
Бялото брашно провокира скокове на захар, претоварвайки панкреаса и кръвоносните съдове.
Купените от магазина печива често съдържат трансмазнини, които са токсични за сърцето.
След като изядете кифла, усещането за ситост изчезва до час - това са празни калории.
Нейният избор:
Пълнозърнест хляб – умерено.
Каши - елда, овесени ядки, киноа.
Ядки и сушени плодове, ако обичате сладко.
И ако наистина искате: "Печете у дома. Използвайте пълнозърнесто брашно, без маргарин. След като хапнете пай, излезте на разходка или танцувайте на любимата си музика."
Какво яде Татяна Павловна: истински пример за диета
Закуска: овесени ядки с вода, настъргана ябълка и канела, малко мед. Зелен чай с лимон.
Снек: шепа ядки и една круша.
Обяд: зеленчукова супа без сол с билки и подправки, елда със задушени тиквички, капка ленено масло.
Следобедна закуска: домашно кисело мляко без захар с горски плодове.
Вечеря: Печена треска с броколи и краставица и зелена салата.
"Това не е диета, а начин на живот. Просто открих вкусовете си. Когато тялото е здраво, то не иска нищо вредно", споделя тя.
Философия на храненето от лекар с половинвековен опит
Сгответе го сами - знаете какво слагате в чинията си.
Вслушвайте се в сигналите на тялото си, а не в часовника си – яжте, когато сте наистина гладни.
Не „дъвчете, докато гледате телевизия“ – това е пътят към преяждането.
Не просто изключвайте, но и добавяйте полезност:
Авокадото е източник на здравословни мазнини.
Плодовете са щит срещу оксидативния стрес.
Шоколад 70%+ - полза и радост в едно парче.
Ами празниците?
„Нямам нищо против тортата за рожден ден. Основното е да не стане навик“, казва Татяна Павловна. Тя си позволява да си угажда с вкусни неща, но го прави съзнателно, а не механично. И съм сигурен, че няма да има вреда, ако ядете с удоволствие и без фанатизъм.
Изводът е само един: да живееш дълго не е жертва, а избор
"Не се отказвам от страх. Просто избирам да живея дълго и активно, без хапчета и болници", казва тя. И знаете ли, аз й вярвам.
След този разговор преразгледах диетата си. Премахнах солницата, намалих мазните сирена и ограничих печива. Мина само месец и усетих промяна.
Готови ли сте да опитате? Или може би вече сте направили своя избор? Пишете, наистина искам да знам вашия опит!