Изплаквате ли пастата със студена вода след готвене? Някои са сигурни, че е необходимо да се прави това. Например баба ми и майка ми правеха това и ме научиха. Други цитират италианци, които никога не я мият. А италианците, както знаете, всичко за пастата им е ясно и дори малко повече. Нека се опитаме да разберем въпроса, за да сложим край на проточилия се спор.
ИЗМИВА ЛИ СЕ ПАСТАТА?
Както често се случва, отговорът тук не е просто да или не. Първо трябва да решите: каква паста, за какво ги приготвяте, с какво ще се сервират? Нека започнем с факта, че по време на процеса на готвене макароните освобождават нишесте във водата. Поради това водата под тях остава белезникава и мътна. Когато нишестето изстине, то става лепкаво и често слепва отделните тестени изделия в непрекъсната бучка.
Какво определя количеството освободено нишесте и може ли да се намали по някакъв начин? На първо място е важен видът на пшеницата. Евтините тестени изделия от мека пшеница имат повече нишесте. Качествената твърда пшеница го съдържа, съответно, по-малко. Ето защо в Италия, където всички тестени изделия се правят от твърда пшеница, никой не изплаква пастата след готвене. Просто няма нужда от това.
Количеството вода, в което са сварени, също влияе на вероятността пастата да се слепи. Не е напразно опитните домакини използват саксии от поне 4 литра. Същото количество нишесте се разтваря в повече вода. Освен това има повече пространство между отделните тестени изделия. Така че вероятността макароните да се слепят е значително намалена.
Нека обобщим. Купувайте само висококачествени тестени изделия. На опаковките им обикновено пише "група А", "твърда пшеница", твърда пшеница. Сварете ги на силен огън в много вода за 1-2 минути по-малко от указаното на опаковката. Можете също да добавите малко растително масло към водата.
След като се сварят, отцедете пастата в гевгир, оставете водата да се отцеди и върнете в тенджерата. Не е нужно да изплаквате нищо. Вместо това добавете няколко супени лъжици зехтин или парче масло и разбъркайте добре. Ще видите, макароните не само няма да се слепят, но и ще станат още по-вкусни!
КОГА ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ ПАСТАТА?
Изплакнете пастата си, ако не планирате да я сервирате веднага. Факт е, че спагетите или макароните в тенджера продължават да се готвят известно време под влиянието на собствената си температура. В резултат на това рискувате да получите каша вместо еластична паста. Също така не си струва да държите пастата под течаща вода за дълго време. Достатъчно, за да се охлади.