Мойте Рецепти
Първо смесете маята с 2 с.л. от брашното, 1 с.л. захар и малко топла вода, за да се получи равномерна смес, по-рядка от паста за зъби. Оставете я да втасва 30 мин.
В дълбока тава пресейте брашното, оформете в средата му кладенче и там добавете солта, яйцата, шупналата мая и млякото, и замесете меко тесто. Месете, докато се получи равномерна и гладка топка. Оставете тестото да втасва 30 мин., поръсено с брашно и покрито с прозрачно фолио, за да го предпази от изсушаване.
След като е удвоило обема си, премесете тестото и отново го оставете да втасва още 30 мин.
Намажете гърнето с малко олио.
От втасалото тесто разточете правоъгълна кора на набрашнения плот (45 x 20 см). Върху кората разпределете натрошеното сирене и я навийте на руло. Нарежете рулото напречно, така че всяко парче да има формата на триъгълник. Получават се 15 триъгълника.
В средата на гърнето поставете двете крайни части на рулото. Останалите 13 триъгълника се нареждат в кръг около първите два. Върха на триъгълниците трябва да сочи центъра на гърнето.
Така наредената погача се оставя да втаса в гърнето, докато нарасне двойно.
Загрейте фурната на 200 ºC. Щом тестото втаса хубаво, намажете повърхността с малко масло. По желание поръсете и със сусам.
Печете тутманика първите 5 минути открит и още 25 минути, покрит с хартия за печене.
След като е готов, оставете го да се охлади и го извадете от гърнето върху дъска за рязане.
Най-вкусен е още горещ.