Със сигурност не сте опитвали, но ще останете запленени: тутманик със сирене в гърне

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Със сигурност не сте опитвали, но ще останете запленени: тутманик със сирене в гърне
Със сигурност не сте опитвали, но ще останете запленени: тутманик със сирене в гърне
admin
Добавена от: admin
45185
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти


За тестото:
1000 гр. брашно
14 грама суха мая
1 с.л. захар
500 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
яйца
За плънката:
300 гр бяло сирене, натрошено
1 с.л. масло за намазване
сусам

гърне с диаметър 20 см


Първо смесете маята с 2 с.л. от брашното, 1 с.л. захар и малко топла вода, за да се получи равномерна смес, по-рядка от паста за зъби. Оставете я да втасва 30 мин.
В дълбока тава пресейте брашното, оформете в средата му кладенче и там добавете солта, яйцата, шупналата мая и млякото, и замесете меко тесто. Месете, докато се получи равномерна и гладка топка. Оставете тестото да втасва 30 мин., поръсено с брашно и покрито с прозрачно фолио, за да го предпази от изсушаване.
След като е удвоило обема си, премесете тестото и отново го оставете да втасва още 30 мин.
Намажете гърнето с малко олио.
От втасалото тесто разточете правоъгълна кора на набрашнения плот (45 x 20 см). Върху кората разпределете натрошеното сирене и я навийте на руло. Нарежете рулото напречно, така че всяко парче да има формата на триъгълник. Получават се 15 триъгълника.  
В средата на гърнето поставете двете крайни части на рулото. Останалите 13 триъгълника се нареждат в кръг около първите два. Върха на триъгълниците трябва да сочи центъра на гърнето.
Така наредената погача се оставя да втаса в гърнето, докато нарасне двойно.
Загрейте фурната на 200 ºC. Щом тестото втаса хубаво, намажете повърхността с малко масло. По желание поръсете и със сусам.
Печете тутманика първите 5 минути открит и още 25 минути, покрит с хартия за печене.
След като е готов, оставете го да се охлади и го извадете от гърнето върху дъска за рязане.
Най-вкусен е още горещ.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft