Съседите надничат през оградата, когато го готвя: Тези Гъби-фрикасе в кремообразен сос са ястие, достойно за боговете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Съседите надничат през оградата, когато го готвя: Тези Гъби-фрикасе в кремообразен сос са ястие, достойно за боговете!
Съседите надничат през оградата, когато го готвя: Тези Гъби-фрикасе в кремообразен сос са ястие,...
7131
Източник: За Жената
Съседите надничат през оградата, когато го готвя: Тези Гъби-фрикасе в кремообразен сос са ястие, достойно за боговете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обичаме гъби, приготвени по всякакъв начин, задушени с чесън и див лук, пържени, в доматен сос, на грил тиган, в салати, мариновани, с или без месо, буквално с всичко и по всякакъв повод.

Но откакто намерих тази рецепта, много често ги правя така: Гъби фрикасе в кремообразен сос и всички го обожаваме. Много е вкусно и мирише неустоимо, а дори и съседите често го "надушват" и идват при нас на обяд.

Ако сте любители на гъбите, не пропускайте тази рецепта. Ето какво ви трябва:

Гъби-фрикасе в кремообразен сос

Продукти: 

  • 200 г пресни гъби (печурки)
  • половин глава лук
  • малко олио за пържене + 10 г масло
  • 150 мл бульон или вода
  • 100 г неутрална течна сметана
  • малко риган, сол и черен пипер на вкус
  • 15 гр. настърган пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • магданоз

Приготвяне: 

Налейте малко олио и малко масло в тиган, след което добавете ситно нарязания лук. Запържете го за няколко минути, докато омекне и стане стъклен, а през това време нарежете почистените пресни гъби на тънки лентички.

задушен лук

Снимка: youtube

гъби на лентички

Снимка: youtube

Добавете ги в тигана при задушения лук, разбъркайте и запържете за кратко, след което добавете бульона. Ако в момента нямате бульон, можете да използвате обикновена вода, в която сте добавили малко зеленчукова подправка (вегета) или пуснали кубчета телешки или зеленчуков бульон.

гъби с лук

Снимка: youtube

гъби в бульон

Снимка: youtube

След това добавете неутралната течна сметана и разбъркайте, докато всичко стане гладко. оставете да къкри на умерена температура и разбърквайте от време на време, за да не загори. Освен това овкусете със сол и черен пипер, както и други подправки по ваш вкус.

гъби в сметанов сос

Снимка: youtube

гъби в сметана

Снимка: youtube

Когато сосът се сгъсти и излишната течност се изпари, добавете ситно настърган пармезан, овкусете и ако е необходимо посолете. Добавете една или повече скилидки чесън на вкус, нарязани на ситно или настъргани (изстискани през преса).

гъби фрикасе

Снимка: youtube

Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути, докато всички подправки се изравнят и смесят, а сосът добие необходимата плътност и кремообразност. Когато ястието е готово, отгоре се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се поднася топло като гарнитура или като самостоятелно ястие.

фрикасе от гъби

Снимка: youtube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft