Първо се смесват сухите съставки, добавя се олиото и бавно се налива водата, докато се замесва тестото. Меси се хубаво тесто със средна мекота и се оставя петнадесет минути да почине. След това от тестото се накъсва на 23 топки, които се разделят на две части - едната част трябва да съдържа 12, а втората част - 11 топки. Всяка топка се разточва на тънко. За долната кора се разточват 12-те топки. После се слагат едно над друга, а между всеки две се маже с масло или маргарин. Най-горната кора не се маже. Така подредените кори се разточват на една голяма кора (с размер по желание). Получената кора се поставя в предварително намазнена тава и се поръсва с плънката от задушен с малко олио праз, овкусен с малко сол натрошеното сирене. И другите 11 топки тесто се разточват по същия начин. Получената кора се поставя върху плънката, след това се намазва с масло/маргарин и зелникът се оставя 3-5 минути да почине, след което се слага да се пече. Фурната се загрява на 250 градуса, а когато се пъхне баницата, температурата се намалява на 180 градуса. Пече се 20-25 минути (или докато зелникът хубаво се зачерви).
Съседите черпят: Битолски зелник с праз и сирене
16 Февруари 2016
12517
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари