Ако разполагате с картофи и кайма, не пропускайте и направете това много вкусно ястие.
Тъкмо го бях направила и съседите ми решиха да се отбият неканени - поканих ги да опитат, а комшията беше толкова възторжен, че чак ми стана неудобно от жена му! От тогава правя рецептата редовно и много често, не само за нас, но и за съседите.
Рецептата е много лесна и проста, не искам да я пазя в тайна. Приготвя се с евтини продукти, подобно на класическата картофена мусака, но по малко по-различен начин, под формата на руло.
Руло Мусака
Продукти:
- 3 големи картофа (900 г)
- 300 г настъргано сирене чедър (или моцарела или друго сирене по избор)
- 2 с. л. олио
- малко сол на вкус
За плънката:
- 500 г кайма
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук
- 3 стр. зелени чушки
- 3 скилидки чесън
- 2 с. л. доматен сос (25 г)
- 1 ч. л. доматено пюре (20 г)
Подправки:
- черен и червен пипер, кимион, мащерка, сол или на вкус, 1 шепа ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Застелете тава с хартия за печене и върху нея поръсете една трета или половината от настъргания кашкавал, който да покрие цялата повърхност.
Изберете възможно най-големи картофи, обелете ги, измийте ги добре, за да отстраните нишестето и ги нарежете на тънки филийки.
Снимка: YouTube
Върху настърганото сирене се нареждат резенчетата картофи, едrн до друг, но леко застъпващи се.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато покриете цялото дъно с картофи, печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час.
През това време пригответе плънката от каймата. Измийте всички зеленчуци и билки и ги нарежете възможно най-ситно.
В тиган се загрява малко олио, след което се добавя каймата и се запържва докато смени цвета си и се изпари излишния сок.
Когато месото се запържи, трябва да е ситно като трохи. Добавете ситно нарязания лук и ситно нарязаните чушки.
Снимка: YouTube
Разбъркайте и задушете за кратко, докато омекнат и пуснат сока си, след което добавете сухите подправки по ваш вкус.
Снимка: YouTube
Добавете сол, черен пипер и разбъркайте добре, за да се разпределят. Добавете настъргания чесън, доматеното пюре и соса и накрая ситно нарязания магданоз.
Задушете при непрекъснато бъркане, докато всичко омекне и всички съставки се смесят.
Снимка: YouTube
След това извадете изпечения картоф от фурната и поръсете отгоре с малко настърган кашкавал.
След това изсипете сместа с каймата и разпределете равномерно по цялата повърхност и заравнете.
Снимка: YouTube
Поръсете още малко сирене върху каймата, след което започнете внимателно да навивате рулото с помощта на хартията.
Снимка: YouTube
Навитото руло поръсете отгоре с малко настърган кашкавал и поръсете с малко магданоз, след което върнете в горещата фурна да се запече още 10 минути на 200 градуса.
Снимка: YouTube
Оставете леко да се охлади, след което нарежете на парчета и сервирайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube