4 дебели филета (по 175 гр) от сьомга
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. (45 мл) запечен сусам
1 с.л. (15 мл) масло
1/2 малка главичка червен лук, тънко нарязан
1 1/2 с.л. (22 мл) смлян пресен джинджифил
2 с.л. (30 мл) оризов оцет
1 чаша (250 мл) сметана с масленост 35 %
Поръсете сьомгата със сол и пипер; притиснете кожичката й добре в разстлания сусам. Сложете с кожата надолу върху тавичка, предварително намазана с масло и покрита с фолио. Печете на 230 °C за 10-15 минути, докато рибата пусне бял сос.
Междувременно в голям тиган разтопете маслото. Задушете в него лука и джинджифила до омекване - около 5 минути. Прибавете оцета и разбъркайте. Оставете да поври, докато оцетът се изпари. Добавете сметаната и оставете соса да заври. Варете около 2 минути, след което подправете със сол и черен пипер.
С лъжичка нанесете от соса върху чинии за сервиране и отгоре подредете сьомгата.