Таблица с най-опасните Е-та - Вижте кои са!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Таблица с най-опасните Е-та - Вижте кои са!
35462
Източник: agronovinite.com
Снимков материал: pixabay.com
Таблица с най-опасните Е-та - Вижте кои са!

Пълен списък с оцветители , добавки и консерванти

Оцветители, добавки и консерванти се влагат в много от храните, и въпреки че са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни.  Някои могат да предизвикат астматични пристъпи, алергични реакции, хиперактивност при децата, други са още по-опасни и водят до рак и други тежки заболявания. За част от оцветителите, добавките и консервантите  няма преки доказателства за безопасност, затова с тях трябва да бъдем внимателни.

Преди техните нименования са се изписвали изцяло, но през 1963 г.

в Европа решили да ги заменят с една буква и цифров код.  Така вместо сода за хляб и лимонена киселина, на етикетите се появили обозначенията Е500 и Е330.

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, съдържанието наоцветители, добавки и консерванти трябва да е отразено на опаковката. Много често обаче буквите и цифрите не ни говорят нищо.

Оцветители – от Е100 до Е199

Оцветителите се смятат за едни от най-опасните хранителни добавки. Първоначално са се използвали само естествени оцветители – екстракти от растения, плодове или животински продукти. През 1856 г. Уилям Перкин открил първия синтетичен оцветител. Най-напред изкуствените оцветители се използвали само в текстилната индустрия, но впоследствие започнали да ги влагат и в храните. Така през 1900 г. в хранителната индустрия на САЩ вече се използвали вече близо 80 синтетични бои, които по онова време се добивали от въглищен катран. 37 години по-късно били направени изследвания и се оказало, че багрилата, получени на основата на бензидин и неговите производни, причиняват рак. Тогава част от тях били забранени.

Днес оцветителите се използват основно в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напиткии сокове, сладолед, чипсове, снаксове, консервирани храни. 

Смята се, че част от оцветителите предизвикват кожни обриви, астма, алергии, екземи, хиперактивност при децата, а някои дори са канцерогенни. Дори натуралните оцветители не са на 100% безопасни – например яркочервеният Е120, извлечен от стрити насекоми. Счита се, че той предизвиква хиперактивност при децата.

За безопасни са приети оцветителите Е100 – куркумин (жълт оцветител №7), Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е161b – жълт извлек от растения,  Е160а – каротен, Е160с – извлича се от червен пипер, Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1), Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите), Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения, Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло.

За вредни оцветители се смятат Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6),  Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Тартазинът води до астматични пристъпи, алергии и тумори на щитовидната жлеза. Използва се за оцветяване на сухи суши, конфитюри, зърнени храни, сладкиши и снаксове. Забранен е за употреба в Норвегия и Австралия.

Сънсет жълто, който се добавя в сладоледи, снаксове, зърнени храни, леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада, е забранен в Норвегия. Той предизвиква уртикария, алергии, запушен нос, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса, изпотяване. Британската асоциация на хиперактивните деца HACSG не препоръчва храни, които го съдържат.

Амарантът е опасно да се приема при бременност, тъй като води до  увреждания в плода. Той се добавя в желирани продукти и различни пълнежи. Забранен е в много страни, сред които Русия, САЩ, Австралия и Норвегия.

Е122 и Е124 понсо 4R са деривати на въглищен катран, които причиняват алергии и астматични пристъпи. Е122 се влага в желирани продукти. Употребата му е забранена в Норвегия, Австралия и САЩ. Е124 може да причини алергични реакции при астматици и хора с алергии към аспирин. Смята се за канцерогенен, след като са направени опити с животни, и е забранен в САЩ и Норвегия.

Еритрозинът също е тестван върху животни и се оказало, че причинява рак на щитовидната жлеза. Той има свойството да повишава нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.Червеният оцветител, който се добавя в сладкиши и снаксове, води и до чувствителност към светлината.Забранен е в Норвегия.

Жълтият оцветител Е104, който се добавя в червила и одеколони, е забранен в САЩ и Норвегия. Е107, който се използва в безалкохолните напитки, не се разрешава в САЩ и Австралия. Е129 се добавя в подправки, храни, козметика и е забранен в много страни, подобно на сините багрила Е132 и Е133. Те се добавят в сладоледи, млечни продукти, бисквити, хлебни изделия. Забранен за използване в Швеция и Норвегия е Е142, който се съдържа в зеления грах. Е151 и Е155 се добавят в кафяви сосове и шоколадови торти, но тъй като не са на 100% безопасни, са забранени за употреба в Швейцария, Германия, Швеция и САЩ.

В някои страни оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180 са забранени, но в други, сред които и България, са разрешени за употреба.

Препоръчва се да се избягва употребата на следните оцветители – от Е 173 до Е 175, Е 180, Е 160(b), Е 150 (а), Е 150 (b), E 150 (c), E 150 (d), E 120, Е 128, Е 131, E 107. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121.

Консерванти – от Е200 до Е299

Консервантите се използват в бирата, виното, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, оцета, продукти от домати и картофи.

За канцерогенни се смятат консервантите от Е 210 до Е217. Те се съдържат основно в сокове, газирани и ободрителни напитки, пастети с лют вкус. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249. Други консерванти, които причиняват рак, са Е330, Е131, Е240 и Е142.

Консервантите от Е230, Е231, Е232, Е233 и Е238 може да причинят раздразнение на кожата и да причинят дерматологичнипроблеми. Заедно с Е239 може да доведат до алергични реакции. Е233 причинава и затлъстяване.

За хипертониците са абсолютно непрепоръчителни консервантите Е250, Е252 и Е254. Първият се смята и за канцерогенен. Обикновено се добавя към кренвирши и наденици, но в някои държави употребата му не е разрешена.

Консервантите Е221, Е223, Е222, Е224 и Е226 водят до чревни разстройства, а Е338, Е340, Е339, Е341, Е407, Е461, Е450, Е462, Е463, Е466, Е465 причиняват стомашни разстройства. Обриви предизвикват Е311, Е313 и Е312. До повишаване на нивото на лошия холестерол водят Е230, Е321 и Е322. Като рискови за здравето се приемат и Е250 и Е251.

Опасни оцветители, добавки и консерванти се използват и при домашното консервиране

В домашното консервиране често се използват вещества, които са опасни за здравето. Сред тях е бензоената киселина Е210 и нейните соли, които се добавят в консерви и  безолкохолни напитки и сокове. Натриевият бензоат Е211 който се добавя към туршии и консерви за прекъсване на ферментацията, има канцерогенни свойства, смята HACSG. Калциевият бензоат Е212 може да предизвика алергии. Друг консервант – Е214,  е забранен за използване в Австралия. Опасен е и Е338 – фосфорна киселина, чиято употреба във Великобритания е ограничена до минимум. Причинява стомашно разстройство, нарушава метаболизма на калция и извлича селена от организма.  По този начин предразполага към злокачествени тумори и сърдечни болести.

Консервантът Е 270, който се влага в сладкиши и безалкохолни напитки, е доказано вреден за деца. Обработва се трудно от детския стомах. Опасен е и консервантът Е 211, който се добавя в нискокачествени храни – той води до уртикария.

Кои са другите оцветители, добавки и консерванти  в храните? 

От Е300 до Е399 – антиоксиданти и киселинни регулатори, които се използват в маргарина, мазнините, течни шоколади, бланширани картофи. От Е400 до Е499 – емулгатори, сгъстители, стабилизатори. Добавят се в нискокалорични храни. От Е500 до Е599 – набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли, които се влагат в  хлебните продукти и сухото мляко. От Е600 до Е699 – ароматизатори и подобрители на вкуса. Добавят се в замразените храни, използват се като заместители на подправки, сосове и дресинги. От E900 до E999 – използват се в газираните напитки,  като подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания. Смята се, че води до  мигрена и ракови заболявания.

Разнородни добавки са от Е900 до Е999, а допълнителни – от Е1100 до Е1599.  Веществата от тази група се добавят в брашното, хлебните и тестените изделия, сладкишите и дъвките.

 

Таблица с всички оцветители, добавки и консерванти:

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft
Номер Значение Характеристика Опасност Среща се в Забранен в ЕС

Оцветители

Е102

Тартазин

Жълта боя

Алергии, астма, аспириноподобни алергии

Някои ментови бонбони, горчица, „Зрънчо“

Частично

Е104

Хинолин

Жълта смола

Дерматит

Шампоани, червила, риба„треска“, бои заяйца

Да

Е107

Жълто 7G

Въгленокменна смола

Реакция от непонасящите аспирин и астматиците

Плодовите напитки

Частично

Е110

Жълт слънчев залез

Жълта боя

Уртикария, астма, екзема, канцерогенен, генетични увреждания и други.

Енергийни напитки, тестени изделия,сладолед, сладкиши, консерви

Частично

Е120

Бензоена киселина, кармин

Червено-оранжев оцветител от мъртви насекоми, яйца и други примеси

Самостоятелно предимно алергични реакции, но е склонен да се комбинира, например с Е102

Плодови млека, хлябове, пресни меса и други

Не

Е122

Азорубин/Кармоизин

Червен цвят от въглищен катран

Алерген, възможни лезии и дерматити, ограничена генотоксичност, съмнения за канцерогенност

Марципан, сладкарство и желета

Само в Скандинавието

Е123

Амарант

Червено от растителен произход

Астма, екзема, хиперактивност, избягвайте прибременност

Торти, пълнежи, желета

Частично

Е124

Понсо

Червена боя

Забранен за астматици и чувствителни към аспирин, възможни алергии, предизвиква рак у някои животни

Консервиране, меса

Не

Е127

Еритрозин

Червена боя

Неврологични смущения, смущения на щитовидната  и свързаните жлези (полови и хипофиза)

Консерви на плодове  и зеленчуци, крем карамел

Само в Норвегия

Е128

Червен

Силно химично активна червена боя

Алергии, натравяне, реакция с кръвните телца

Прясно месо

Отскоро забранен в ЕС

Е129

Оранжево – червен

Боя

Аспиринова чувствителност, канцерогенни съмнения

Бисквити, кексове, сухи закуски, безалкохолни напитки , козметика, медицина

В голяма степен забранен

Е131

Патентовано синьо

Боя

Кожни реакции, обриви, придружени със сърбеж, гадене, понижено кръвно налягане, треперене на ръцете, затруднения в дишането

Текстил

Норвегия

Е132

Индиготин

Син цвят от въглищен катран

Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Сладолед, медицински таблети

Норвегия

Е133

Брилянтно синьо

Синя амониевасол

Алергии, лезии, канцерогенен

Мляко, млечни произведения, напитки

Частично

Е140

Зелен

Хлорофил

Няма, евентуално алергии

Естествен растителен пигмент

Не

Е142

Зелен

Въглищен катран

Алергии

Консерви

Скандинавието

Е150

Кафяв

Карамел (захароза)

Няма точни данни

Бира, уиски, туршии, бисквити

Не

Е151

Черен

Въглищен катран

Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Сосове, сладки

В много от старите членки на ЕС

Е153

Черен

Въглищен катран

Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Конфитюри и бонбони

Не

Е154

Кафяв

Въглищен катран

Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Не разполагаме с данни

Не

Е155

Кафяв шоколад

Въглищна и химична смесена боя

Реакции при астматици и чувствителни към аспирин, лезии

Шоколадови мискове

Централноевропейските и скандинавските страни

Е160А

Оранжево – червен

Каротин, прекурсор на витамин А

Полезен

Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци

Не

Е160В

Аннато, червеникаво

Дървесна боя

Уртикария

Боядисване на сирене и млечни продукти, зрънчо и текстил

Не

Е170

Калциев карбонат

Седимент

Токсичен във високи дози

Пасти за зъби, прах за пране, бяла боя

Не

Е172

Черно, червено и жълто

Железен оксид и хидроксид

Токсичен във високи дози

Морски дарове, пастети

Не

Е180

Латолрубин

Червена боя

Алерген

Нямаме данни

Не

Е181

Танин

Пречистващ агент

Двойнствен по природа, негативният му ефект се свързва с риск от рак на дебелото черво, приписват му се и ползи

Алкохол, най – често вина

Не

Консерванти

Е210

Бензоева киселина

 

Алерген, предизвиква астма, взаимодейства със серен бисулфид

Безалкохолни, сокове, алкохол, сирене,подправки,замразени храни, фармацевтични продукти, тонизиращи напитки, люти храни

Не

Е211

Натриев бензоат

Алтернатива на Е210

     

Е212

Същата група с Е210

       

Е213

Същата група с Е210

       

Е220

Серен двуокис

  Астматичен пристъп, не се обработва от хора със слаби бъбреци, разрушава витамин В1, алерген Сушени плодове, оцет, вино,домати, някои сурови плодове и зеленчуци, картофени субпродукти, бира, безалкохолни Не

Е221

  Като Е220      

Е225

  Като Е220      

Е226

  Като Е220      

Е227

  Като Е220      

Е228

  Като Е220      

Е230

Бифенил производни   Токсичен, можем да напомним, че типичното ДДТ е дифенил Земеделски цели, земеделска продукция Забранен в много страни

Е231

Е232

Е233

Диабендазол Сходен с предната група      

Е236

Мравчена киселина   Токсична Нямаме данни Забранен в много страни

Е249

Калиев нитрит Цветови фиксатор Токсичен, възможно взаимодействие с хемоглобина, възможен канцерогенен ефект, Месо и месни произведения – като подобрител на цвета и трайността В детските храни категорично забранен

Е250

Натриев нитрит   Канцерогенен, възможно  взаимодействие в стомаха до нитрозамин, предизвиква хиперактивност и алергии Няма данни Не

Е251

Натриев нитрат Сходен с горното   Ферментационни месни продукти (сушени и прочие меса), азотна киселина, наторяване Не

Е252

Калиев нитрат   Канцерогенен, възможни химични реакции, алерген Съхраняване на месо и месни консерви, барут, наторяване Не

Е261

Калиев ацетат   Опасен при нарушена бъбречна функция Консерви и туршии Не

Е264

Амониев ацетат   Гадене, повръщане Няма данни Не

Е270

Млечна киселина   Трудно смилаема за бебета Суроватка,картофи,царевица, меласа Не

Е281

Натриев, калиев и калциев пропионат   Мигрена Хляб и тестени продукти Не

Е282

Е283

Е290

Въгероден диоксид Охладител, варов дериват Повишава ефекта от алкохола Безалкохолни напитки, вино, сладкарски изделия Не

Минерали, киселини, антиоксиданти

Е296

Ябълчна киселина   Вредна за децата Добива се естествено, често използвана добавка Не

Е310

Пропил галат Извлечен от черупки, против гранясване на мазнините Забранено за деца, променя състава на кръвта, метемоглобинемия, дерматит, стомашно разстройство Маргарини,мазнини, сосове, опаковки В детските храни

Е317

  Захарен дериват      

Е319

TBHQ Петролен продукт Гадене, делириум, повръщане. 5 грама е фатална доза. Маргарини, мазнини, масла Не

Е320

ВНА Петролен дериват, забавя окислителните процеси Канцерогенен, естерогенен, делириум, повръщане, алергии, Маргарин, мазнини, масла, ядки, бланширани картофи и други При бебешките храни

Е321

ВНТ Сродно на ВНА      

Е322

Лецитин Емулгатор, естествен произход Във високи дози предизвиквапотене, нарушаване на стомашната дейност, гадене Мазнини, маргарини, течни шоколади и пр. Не

Е325-329

Лактати   Опасни при лактозна непоносимост   Не

Е375

Ниацин Витамин В3 Да се следи количеството, над 1 000 мг на ден, уврежда черния дроб, очите, води до диабет, повишава пикочната киселина в кръвта, главоболие и болки в стомаха Естествено присъства в боб, грах, друг зърнени, различните видове месо, мляко и яйца Не

Е385

EDTA Стабилизатор, антиоксидант, консервант Канцерогенен в комбинация с витамин С и натриев бензоат, нарушава йонния баланс, алергии Козметика, текстил, някои храни и напитки Частично

Гуми, емулгатори, стабилизатори

Е407

Карагенан Стабилизатор от водорасли Алерген, може да е замърсен с канцерогенен етиленоксид Храни Забранен за храни в малки опаковки, заедно с почти всички гуми до Е418

Е420

Сорбитол Изкуствен подсладител Алерген, коремни смущения, лаксативен ефект Нискокалорични храни, консервант в козметиката Забранен в детските храни

Е441

Желатин Емулгатор Опасен за астматици и алергични към сулфити Различни храни, естествен произход Не

Е461

Метилцелулоза Стабилизатор Чревно неразположение Храни Няма данни

Е463

Хидроксипропилцелулоза Сгъстител Неизвестни Храни Частично

Е470

Соли на мастни киселини Стабилизатор Неизвестни Храни Частично

Е483

Стеарил тартрат Стабилизатор Неизвестни Храни Частично

Е493

Сорбитан монолаурат Стабилизатор Неизвестни Храни Частично

Е494

Сорбитан моноолеат Стабилизатор Неизвестни Храни Частично

Е495

Сорбитан монопалмитат Стабилизатор Неизвестни Храни Частично

Минерални соли

Е503

Амониев карбонат Емулгатор Има вреден ефект дългосрочно Печива Не

Е508

Меден хлорид Емулгатор Товари стомаха Хлебни продукти Не

Е510

Амониев  хлорид/ нишадър Добавка Товари черния дроб Стабилизатор, особено при лекарства Не

Е513

Сярна киселина Емулгатор Токсична, отровна, реактивоспособна Неизвестно В повечето държави

Е514

Натриев сулфат Емулгатор Нарушава водния баланс Неизвестно Не

Е529

Калциев оксид Емулгатор Доказано безвреден в малки количества Неизвестно Не

Е544

Калциев полифосфат Емулгатор Вреден, неясни действия Неизвестно Да

Е545

Амониев полифосфат Регулатор Вреден, неясни действия Неизвестно Частично

Е553b

Талк Стабилизатор Дразни стомаха, канцероген Ориз, сладки, шоколад Не

Е554

Калциев и алуминиев силикат Стабилизатор Опасен за бременни, уврежда плацентата Сол, сухо мляко, брашно Частично

Е556

Усилващи вкус и аромат

Е576

Натриев глюконат Усилвател на вкуса Главоболие, подуване, загуба на съзнание, синдром на китайския ресторант Подправки на базата на сушени зеленчуци, сосове и други Частично

Е620

Глутамична киселина, мононатриев и мономеден глутамат Усилватели на вкуса Главоболие, подуване, загуба на съзнание, синдром на китайския ресторант Подправки и сосове, замразени храни, заместители на солта Частично