Пълен списък с оцветители , добавки и консерванти
Оцветители, добавки и консерванти се влагат в много от храните, и въпреки че са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни. Някои могат да предизвикат астматични пристъпи, алергични реакции, хиперактивност при децата, други са още по-опасни и водят до рак и други тежки заболявания. За част от оцветителите, добавките и консервантите няма преки доказателства за безопасност, затова с тях трябва да бъдем внимателни.
Преди техните нименования са се изписвали изцяло, но през 1963 г.
Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, съдържанието наоцветители, добавки и консерванти трябва да е отразено на опаковката. Много често обаче буквите и цифрите не ни говорят нищо.
Оцветители – от Е100 до Е199
Оцветителите се смятат за едни от най-опасните хранителни добавки. Първоначално са се използвали само естествени оцветители – екстракти от растения, плодове или животински продукти. През 1856 г. Уилям Перкин открил първия синтетичен оцветител. Най-напред изкуствените оцветители се използвали само в текстилната индустрия, но впоследствие започнали да ги влагат и в храните. Така през 1900 г. в хранителната индустрия на САЩ вече се използвали вече близо 80 синтетични бои, които по онова време се добивали от въглищен катран. 37 години по-късно били направени изследвания и се оказало, че багрилата, получени на основата на бензидин и неговите производни, причиняват рак. Тогава част от тях били забранени.
Днес оцветителите се използват основно в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напиткии сокове, сладолед, чипсове, снаксове, консервирани храни.
Смята се, че част от оцветителите предизвикват кожни обриви, астма, алергии, екземи, хиперактивност при децата, а някои дори са канцерогенни. Дори натуралните оцветители не са на 100% безопасни – например яркочервеният Е120, извлечен от стрити насекоми. Счита се, че той предизвиква хиперактивност при децата.
За безопасни са приети оцветителите Е100 – куркумин (жълт оцветител №7), Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е161b – жълт извлек от растения, Е160а – каротен, Е160с – извлича се от червен пипер, Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1), Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите), Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения, Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло.
За вредни оцветители се смятат Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6), Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Тартазинът води до астматични пристъпи, алергии и тумори на щитовидната жлеза. Използва се за оцветяване на сухи суши, конфитюри, зърнени храни, сладкиши и снаксове. Забранен е за употреба в Норвегия и Австралия.
Сънсет жълто, който се добавя в сладоледи, снаксове, зърнени храни, леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада, е забранен в Норвегия. Той предизвиква уртикария, алергии, запушен нос, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса, изпотяване. Британската асоциация на хиперактивните деца HACSG не препоръчва храни, които го съдържат.
Амарантът е опасно да се приема при бременност, тъй като води до увреждания в плода. Той се добавя в желирани продукти и различни пълнежи. Забранен е в много страни, сред които Русия, САЩ, Австралия и Норвегия.
Е122 и Е124 понсо 4R са деривати на въглищен катран, които причиняват алергии и астматични пристъпи. Е122 се влага в желирани продукти. Употребата му е забранена в Норвегия, Австралия и САЩ. Е124 може да причини алергични реакции при астматици и хора с алергии към аспирин. Смята се за канцерогенен, след като са направени опити с животни, и е забранен в САЩ и Норвегия.
Еритрозинът също е тестван върху животни и се оказало, че причинява рак на щитовидната жлеза. Той има свойството да повишава нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.Червеният оцветител, който се добавя в сладкиши и снаксове, води и до чувствителност към светлината.Забранен е в Норвегия.
Жълтият оцветител Е104, който се добавя в червила и одеколони, е забранен в САЩ и Норвегия. Е107, който се използва в безалкохолните напитки, не се разрешава в САЩ и Австралия. Е129 се добавя в подправки, храни, козметика и е забранен в много страни, подобно на сините багрила Е132 и Е133. Те се добавят в сладоледи, млечни продукти, бисквити, хлебни изделия. Забранен за използване в Швеция и Норвегия е Е142, който се съдържа в зеления грах. Е151 и Е155 се добавят в кафяви сосове и шоколадови торти, но тъй като не са на 100% безопасни, са забранени за употреба в Швейцария, Германия, Швеция и САЩ.
В някои страни оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180 са забранени, но в други, сред които и България, са разрешени за употреба.
Препоръчва се да се избягва употребата на следните оцветители – от Е 173 до Е 175, Е 180, Е 160(b), Е 150 (а), Е 150 (b), E 150 (c), E 150 (d), E 120, Е 128, Е 131, E 107. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121.
Консерванти – от Е200 до Е299
Консервантите се използват в бирата, виното, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, оцета, продукти от домати и картофи.
За канцерогенни се смятат консервантите от Е 210 до Е217. Те се съдържат основно в сокове, газирани и ободрителни напитки, пастети с лют вкус. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249. Други консерванти, които причиняват рак, са Е330, Е131, Е240 и Е142.
Консервантите от Е230, Е231, Е232, Е233 и Е238 може да причинят раздразнение на кожата и да причинят дерматологичнипроблеми. Заедно с Е239 може да доведат до алергични реакции. Е233 причинава и затлъстяване.
За хипертониците са абсолютно непрепоръчителни консервантите Е250, Е252 и Е254. Първият се смята и за канцерогенен. Обикновено се добавя към кренвирши и наденици, но в някои държави употребата му не е разрешена.
Консервантите Е221, Е223, Е222, Е224 и Е226 водят до чревни разстройства, а Е338, Е340, Е339, Е341, Е407, Е461, Е450, Е462, Е463, Е466, Е465 причиняват стомашни разстройства. Обриви предизвикват Е311, Е313 и Е312. До повишаване на нивото на лошия холестерол водят Е230, Е321 и Е322. Като рискови за здравето се приемат и Е250 и Е251.
Опасни оцветители, добавки и консерванти се използват и при домашното консервиране
В домашното консервиране често се използват вещества, които са опасни за здравето. Сред тях е бензоената киселина Е210 и нейните соли, които се добавят в консерви и безолкохолни напитки и сокове. Натриевият бензоат Е211 който се добавя към туршии и консерви за прекъсване на ферментацията, има канцерогенни свойства, смята HACSG. Калциевият бензоат Е212 може да предизвика алергии. Друг консервант – Е214, е забранен за използване в Австралия. Опасен е и Е338 – фосфорна киселина, чиято употреба във Великобритания е ограничена до минимум. Причинява стомашно разстройство, нарушава метаболизма на калция и извлича селена от организма. По този начин предразполага към злокачествени тумори и сърдечни болести.
Консервантът Е 270, който се влага в сладкиши и безалкохолни напитки, е доказано вреден за деца. Обработва се трудно от детския стомах. Опасен е и консервантът Е 211, който се добавя в нискокачествени храни – той води до уртикария.
Кои са другите оцветители, добавки и консерванти в храните?
От Е300 до Е399 – антиоксиданти и киселинни регулатори, които се използват в маргарина, мазнините, течни шоколади, бланширани картофи. От Е400 до Е499 – емулгатори, сгъстители, стабилизатори. Добавят се в нискокалорични храни. От Е500 до Е599 – набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли, които се влагат в хлебните продукти и сухото мляко. От Е600 до Е699 – ароматизатори и подобрители на вкуса. Добавят се в замразените храни, използват се като заместители на подправки, сосове и дресинги. От E900 до E999 – използват се в газираните напитки, като подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания. Смята се, че води до мигрена и ракови заболявания.
Разнородни добавки са от Е900 до Е999, а допълнителни – от Е1100 до Е1599. Веществата от тази група се добавят в брашното, хлебните и тестените изделия, сладкишите и дъвките.
Таблица с всички оцветители, добавки и консерванти:
Номер | Значение | Характеристика | Опасност | Среща се в | Забранен в ЕС |
Е102 |
Тартазин |
Жълта боя |
Алергии, астма, аспириноподобни алергии |
Някои ментови бонбони, горчица, „Зрънчо“ |
Частично |
Е104 |
Хинолин |
Жълта смола |
Дерматит |
Да |
|
Е107 |
Жълто 7G |
Въгленокменна смола |
Реакция от непонасящите аспирин и астматиците |
Плодовите напитки |
Частично |
Е110 |
Жълт слънчев залез |
Жълта боя |
Уртикария, астма, екзема, канцерогенен, генетични увреждания и други. |
Енергийни напитки, тестени изделия,сладолед, сладкиши, консерви |
Частично |
Е120 |
Бензоена киселина, кармин |
Червено-оранжев оцветител от мъртви насекоми, яйца и други примеси |
Самостоятелно предимно алергични реакции, но е склонен да се комбинира, например с Е102 |
Плодови млека, хлябове, пресни меса и други |
Не |
Е122 |
Азорубин/Кармоизин |
Червен цвят от въглищен катран |
Алерген, възможни лезии и дерматити, ограничена генотоксичност, съмнения за канцерогенност |
Марципан, сладкарство и желета |
Само в Скандинавието |
Е123 |
Амарант |
Червено от растителен произход |
Астма, екзема, хиперактивност, избягвайте прибременност |
Торти, пълнежи, желета |
Частично |
Е124 |
Понсо |
Червена боя |
Забранен за астматици и чувствителни към аспирин, възможни алергии, предизвиква рак у някои животни |
Консервиране, меса |
Не |
Е127 |
Еритрозин |
Червена боя |
Неврологични смущения, смущения на щитовидната и свързаните жлези (полови и хипофиза) |
Консерви на плодове и зеленчуци, крем карамел |
Само в Норвегия |
Е128 |
Червен |
Силно химично активна червена боя |
Алергии, натравяне, реакция с кръвните телца |
Прясно месо |
Отскоро забранен в ЕС |
Е129 |
Оранжево – червен |
Боя |
Аспиринова чувствителност, канцерогенни съмнения |
Бисквити, кексове, сухи закуски, безалкохолни напитки , козметика, медицина |
В голяма степен забранен |
Е131 |
Патентовано синьо |
Боя |
Кожни реакции, обриви, придружени със сърбеж, гадене, понижено кръвно налягане, треперене на ръцете, затруднения в дишането |
Текстил |
Норвегия |
Е132 |
Индиготин |
Син цвят от въглищен катран |
Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение |
Сладолед, медицински таблети |
Норвегия |
Е133 |
Брилянтно синьо |
Синя амониевасол |
Алергии, лезии, канцерогенен |
Мляко, млечни произведения, напитки |
Частично |
Е140 |
Зелен |
Хлорофил |
Няма, евентуално алергии |
Естествен растителен пигмент |
Не |
Е142 |
Зелен |
Въглищен катран |
Алергии |
Консерви |
Скандинавието |
Е150 |
Кафяв |
Карамел (захароза) |
Няма точни данни |
Бира, уиски, туршии, бисквити |
Не |
Е151 |
Черен |
Въглищен катран |
Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение |
Сосове, сладки |
В много от старите членки на ЕС |
Е153 |
Черен |
Въглищен катран |
Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение |
Конфитюри и бонбони |
Не |
Е154 |
Кафяв |
Въглищен катран |
Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение |
Не разполагаме с данни |
Не |
Е155 |
Кафяв шоколад |
Въглищна и химична смесена боя |
Реакции при астматици и чувствителни към аспирин, лезии |
Шоколадови мискове |
Централноевропейските и скандинавските страни |
Е160А |
Оранжево – червен |
Каротин, прекурсор на витамин А |
Полезен |
Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци |
Не |
Е160В |
Аннато, червеникаво |
Дървесна боя |
Уртикария |
Боядисване на сирене и млечни продукти, зрънчо и текстил |
Не |
Е170 |
Калциев карбонат |
Седимент |
Токсичен във високи дози |
Пасти за зъби, прах за пране, бяла боя |
Не |
Е172 |
Черно, червено и жълто |
Железен оксид и хидроксид |
Токсичен във високи дози |
Морски дарове, пастети |
Не |
Е180 |
Латолрубин |
Червена боя |
Алерген |
Нямаме данни |
Не |
Е181 |
Танин |
Пречистващ агент |
Двойнствен по природа, негативният му ефект се свързва с риск от рак на дебелото черво, приписват му се и ползи |
Алкохол, най – често вина |
Не |
Е210 |
Бензоева киселина |
Алерген, предизвиква астма, взаимодейства със серен бисулфид |
Безалкохолни, сокове, алкохол, сирене,подправки,замразени храни, фармацевтични продукти, тонизиращи напитки, люти храни |
Не |
|
Е211 |
Натриев бензоат |
Алтернатива на Е210 |
|||
Е212 |
Същата група с Е210 |
||||
Е213 |
Същата група с Е210 |
||||
Е220 |
Серен двуокис |
Астматичен пристъп, не се обработва от хора със слаби бъбреци, разрушава витамин В1, алерген | Сушени плодове, оцет, вино,домати, някои сурови плодове и зеленчуци, картофени субпродукти, бира, безалкохолни | Не | |
Е221 |
Като Е220 | ||||
Е225 |
Като Е220 | ||||
Е226 |
Като Е220 | ||||
Е227 |
Като Е220 | ||||
Е228 |
Като Е220 | ||||
Е230 |
Бифенил производни | Токсичен, можем да напомним, че типичното ДДТ е дифенил | Земеделски цели, земеделска продукция | Забранен в много страни | |
Е231 |
|||||
Е232 |
|||||
Е233 |
Диабендазол | Сходен с предната група | |||
Е236 |
Мравчена киселина | Токсична | Нямаме данни | Забранен в много страни | |
Е249 |
Калиев нитрит | Цветови фиксатор | Токсичен, възможно взаимодействие с хемоглобина, възможен канцерогенен ефект, | Месо и месни произведения – като подобрител на цвета и трайността | В детските храни категорично забранен |
Е250 |
Натриев нитрит | Канцерогенен, възможно взаимодействие в стомаха до нитрозамин, предизвиква хиперактивност и алергии | Няма данни | Не | |
Е251 |
Натриев нитрат | Сходен с горното | Ферментационни месни продукти (сушени и прочие меса), азотна киселина, наторяване | Не | |
Е252 |
Калиев нитрат | Канцерогенен, възможни химични реакции, алерген | Съхраняване на месо и месни консерви, барут, наторяване | Не | |
Е261 |
Калиев ацетат | Опасен при нарушена бъбречна функция | Консерви и туршии | Не | |
Е264 |
Амониев ацетат | Гадене, повръщане | Няма данни | Не | |
Е270 |
Млечна киселина | Трудно смилаема за бебета | Суроватка,картофи,царевица, меласа | Не | |
Е281 |
Натриев, калиев и калциев пропионат | Мигрена | Хляб и тестени продукти | Не | |
Е282 |
|||||
Е283 |
|||||
Е290 |
Въгероден диоксид | Охладител, варов дериват | Повишава ефекта от алкохола | Безалкохолни напитки, вино, сладкарски изделия | Не |
Е296 |
Ябълчна киселина | Вредна за децата | Добива се естествено, често използвана добавка | Не | |
Е310 |
Пропил галат | Извлечен от черупки, против гранясване на мазнините | Забранено за деца, променя състава на кръвта, метемоглобинемия, дерматит, стомашно разстройство | Маргарини,мазнини, сосове, опаковки | В детските храни |
Е317 |
Захарен дериват | ||||
Е319 |
TBHQ | Петролен продукт | Гадене, делириум, повръщане. 5 грама е фатална доза. | Маргарини, мазнини, масла | Не |
Е320 |
ВНА | Петролен дериват, забавя окислителните процеси | Канцерогенен, естерогенен, делириум, повръщане, алергии, | Маргарин, мазнини, масла, ядки, бланширани картофи и други | При бебешките храни |
Е321 |
ВНТ | Сродно на ВНА | |||
Е322 |
Лецитин | Емулгатор, естествен произход | Във високи дози предизвиквапотене, нарушаване на стомашната дейност, гадене | Мазнини, маргарини, течни шоколади и пр. | Не |
Е325-329 |
Лактати | Опасни при лактозна непоносимост | Не | ||
Е375 |
Ниацин | Витамин В3 | Да се следи количеството, над 1 000 мг на ден, уврежда черния дроб, очите, води до диабет, повишава пикочната киселина в кръвта, главоболие и болки в стомаха | Естествено присъства в боб, грах, друг зърнени, различните видове месо, мляко и яйца | Не |
Е385 |
EDTA | Стабилизатор, антиоксидант, консервант | Канцерогенен в комбинация с витамин С и натриев бензоат, нарушава йонния баланс, алергии | Козметика, текстил, някои храни и напитки | Частично |
Е407 |
Карагенан | Стабилизатор от водорасли | Алерген, може да е замърсен с канцерогенен етиленоксид | Храни | Забранен за храни в малки опаковки, заедно с почти всички гуми до Е418 |
Е420 |
Сорбитол | Изкуствен подсладител | Алерген, коремни смущения, лаксативен ефект | Нискокалорични храни, консервант в козметиката | Забранен в детските храни |
Е441 |
Желатин | Емулгатор | Опасен за астматици и алергични към сулфити | Различни храни, естествен произход | Не |
Е461 |
Метилцелулоза | Стабилизатор | Чревно неразположение | Храни | Няма данни |
Е463 |
Хидроксипропилцелулоза | Сгъстител | Неизвестни | Храни | Частично |
Е470 |
Соли на мастни киселини | Стабилизатор | Неизвестни | Храни | Частично |
Е483 |
Стеарил тартрат | Стабилизатор | Неизвестни | Храни | Частично |
Е493 |
Сорбитан монолаурат | Стабилизатор | Неизвестни | Храни | Частично |
Е494 |
Сорбитан моноолеат | Стабилизатор | Неизвестни | Храни | Частично |
Е495 |
Сорбитан монопалмитат | Стабилизатор | Неизвестни | Храни | Частично |
Е503 |
Амониев карбонат | Емулгатор | Има вреден ефект дългосрочно | Печива | Не |
Е508 |
Меден хлорид | Емулгатор | Товари стомаха | Хлебни продукти | Не |
Е510 |
Амониев хлорид/ нишадър | Добавка | Товари черния дроб | Стабилизатор, особено при лекарства | Не |
Е513 |
Сярна киселина | Емулгатор | Токсична, отровна, реактивоспособна | Неизвестно | В повечето държави |
Е514 |
Натриев сулфат | Емулгатор | Нарушава водния баланс | Неизвестно | Не |
Е529 |
Калциев оксид | Емулгатор | Доказано безвреден в малки количества | Неизвестно | Не |
Е544 |
Калциев полифосфат | Емулгатор | Вреден, неясни действия | Неизвестно | Да |
Е545 |
Амониев полифосфат | Регулатор | Вреден, неясни действия | Неизвестно | Частично |
Е553b |
Талк | Стабилизатор | Дразни стомаха, канцероген | Ориз, сладки, шоколад | Не |
Е554 |
Калциев и алуминиев силикат | Стабилизатор | Опасен за бременни, уврежда плацентата | Сол, сухо мляко, брашно | Частично |
Е556 |
|||||
Е576 |
Натриев глюконат | Усилвател на вкуса | Главоболие, подуване, загуба на съзнание, синдром на китайския ресторант | Подправки на базата на сушени зеленчуци, сосове и други | Частично |
Е620 |
Глутамична киселина, мононатриев и мономеден глутамат | Усилватели на вкуса | Главоболие, подуване, загуба на съзнание, синдром на китайския ресторант | Подправки и сосове, замразени храни, заместители на солта | Частично |