ПИЯНА БАНИЦА - моето спасение по време на пости! Само чаша бира и пълни тавата - супер сочна и вкусна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ПИЯНА БАНИЦА - моето спасение по време на пости! Само чаша бира и пълни тавата - супер сочна и вкусна:
ПИЯНА БАНИЦА - моето спасение по време на пости! Само чаша бира и пълни тавата - супер сочна и...
4324
ПИЯНА БАНИЦА - моето спасение по време на пости! Само чаша бира и пълни тавата - супер сочна и вкусна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази постна баница с бира е неустоимо вкусна, приготвя се бързо и е готова за сервиране веднага, а остава вкусна и мека и на следващия ден, ако изобщо стане. Преди печене се нарязва на кубчета, за да поеме хубаво бирената заливка. Надува хубаво и става вкусна и сочна - сякаш е с домашни кори.

Когато я сервирах на последните гости, първият въпрос беше: „Ти не постеше ли?“ Защо правиш баница с месо?" Оттогава я приготвям редовно и в двойно-тройно количество, защо винаги се изяжда докрай, колкото и да направя. 

постна баница с бира

Постна баница с бира

Продукти: 

  • 500 г кори за баница (когато са много тънки не ги използвам всички)
  • 2 глави лук
  • 2-3 картофа
  • 80 г соеви люспи
  • 400-500 г гъби (най-добре е да са пресни, не мариновани, защото вкусът е неутрален)

За заливката:

  • 100 мл олио
  • 250 мл бира

За поръсване:

  • малко сусам и малко настъргано нискомаслено сирене - по желание, ако не постите

постна баница

Приготвяне: 

Първо пригответе соевите трохи/люспи, които трябва да накиснете в гореща вода, за да се хидратират и набъбнат - около 15 минути. След това трябва да ги прецедите и добре да ги изстискате с ръка.

Лукът се обелва и нарязва на малки кубчета, за да се разтопи по-лесно при готвене. Измийте картофите, обелете ги, след което ги настържете. Изплакнете ги със студена вода и ги отцедете, след което ги добавете към лука.

В тиган с малко загрято на умерена температура олио се запържва лукът, след което се добавят настърганите (откъм едрата страна на рендето) картофи и когато се позадушат, се добавя отцедената соя.

Запържваме за кратко, след което добавяме ситно нарязаните гъби. Готвят се на умерена температура, докато избие сокът им и започне да се изпарява. Когато се запържат добре, дръпнете тигана настрана и започнете да пълните баницата.

Отворете корите и ги пребройте, ако искате да правите рула, а ако правите наложена баница, просто намазнете тавата и започнете да редите: Върху всяка кора разпределете равномерно от плънката, покрийте с нова кора и повторете процеса. На последната кора не слагайте плънка. Ако правите вита баница или рула, слагайте от плънката на всеки две кори и навивайте на руло.

наложена баница с бира

Оставя се за 5 минути, след което се нарязва на кубчета с желаната от вас големина, след което се залива със заливка от бира и олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-30 минути в зависимост от фурната.

баница на рулца

Някъде по средата на печенето извадете баницата от фурната и я поръсете със сусам и настърган нискомаслен кашкавал (ако не постите), след което я върнете да се допече. Когато е готова (внимавайте да не я препечете), я оставете да изстине малко, след което я нарежете отново по предишните разрези и сервирайте. 

баница с бира

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft