Тази постна баница с бира е неустоимо вкусна, приготвя се бързо и е готова за сервиране веднага, а остава вкусна и мека и на следващия ден, ако изобщо стане. Преди печене се нарязва на кубчета, за да поеме хубаво бирената заливка. Надува хубаво и става вкусна и сочна - сякаш е с домашни кори.
Когато я сервирах на последните гости, първият въпрос беше: „Ти не постеше ли?“ Защо правиш баница с месо?" Оттогава я приготвям редовно и в двойно-тройно количество, защо винаги се изяжда докрай, колкото и да направя.
Постна баница с бира
Продукти:
- 500 г кори за баница (когато са много тънки не ги използвам всички)
- 2 глави лук
- 2-3 картофа
- 80 г соеви люспи
- 400-500 г гъби (най-добре е да са пресни, не мариновани, защото вкусът е неутрален)
За заливката:
- 100 мл олио
- 250 мл бира
За поръсване:
- малко сусам и малко настъргано нискомаслено сирене - по желание, ако не постите
Приготвяне:
Първо пригответе соевите трохи/люспи, които трябва да накиснете в гореща вода, за да се хидратират и набъбнат - около 15 минути. След това трябва да ги прецедите и добре да ги изстискате с ръка.
Лукът се обелва и нарязва на малки кубчета, за да се разтопи по-лесно при готвене. Измийте картофите, обелете ги, след което ги настържете. Изплакнете ги със студена вода и ги отцедете, след което ги добавете към лука.
В тиган с малко загрято на умерена температура олио се запържва лукът, след което се добавят настърганите (откъм едрата страна на рендето) картофи и когато се позадушат, се добавя отцедената соя.
Запържваме за кратко, след което добавяме ситно нарязаните гъби. Готвят се на умерена температура, докато избие сокът им и започне да се изпарява. Когато се запържат добре, дръпнете тигана настрана и започнете да пълните баницата.
Отворете корите и ги пребройте, ако искате да правите рула, а ако правите наложена баница, просто намазнете тавата и започнете да редите: Върху всяка кора разпределете равномерно от плънката, покрийте с нова кора и повторете процеса. На последната кора не слагайте плънка. Ако правите вита баница или рула, слагайте от плънката на всеки две кори и навивайте на руло.
Оставя се за 5 минути, след което се нарязва на кубчета с желаната от вас големина, след което се залива със заливка от бира и олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-30 минути в зависимост от фурната.
Някъде по средата на печенето извадете баницата от фурната и я поръсете със сусам и настърган нискомаслен кашкавал (ако не постите), след което я върнете да се допече. Когато е готова (внимавайте да не я препечете), я оставете да изстине малко, след което я нарежете отново по предишните разрези и сервирайте.
Да ви е сладко!