Тази в магазина не се пипа, толкова е скъпа! Откакто правя домашна пастърмица, се облажваме с нея...
14 Януари 2017
30954
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Сушеното прясно месо , или пастърма , се е приготвяло още в Османската империя , но най-вероятно рецептата е още по-древна. Днес този деликатес е любим на мнозина, а какво по-добро от домашната пастърма ? Ние ще ви покажем как се прави, а на вас оставяме да се насладите на уникалния вкус!
Съставки:
900 гр.
телешко / говеждо месо
3 с.л. сол
1 с.л. червен пипер
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах
Приготвяне:
- Преди да започнете, подгответе месото: то не трябва да съдържа мазнини и жили.
- Разтворете солта във водата и поставете месото в получената марината, поставете отгоре тежест и пъхнете в хладилник за 2 дни.
- Извадете месото, подсушете и го увийте в няколко слоя тензух. След това отново го притиснете с тежест и оставете в хладилника за един ден.
- Махнете тензуха, натрийте месото със смес от червен пипер, черен пипер, чимен и сушен чесън (по желание може да добавите и кориандър ).
- Увийте в нов тензух и закачете пастърмата да съхне на балкона или в добре проветрено помещение.
- След 10 дни опитайте от пастърмата - дали е достатъчно изсъхнала. В зависимост от месото, това може да отнеме до 3 седмици.
Естествено, никой не иска да чака много време, за да опита това страшно мезе. Затова ви съветваме да увиете пастърмата на по-малки парчета - така ще изсъхне по-бързо! Опитайте, няма да съжалявате!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари