Ако обичате тиквички и предпочитате да са домашно производство, то е необходимо да сте наясно с тези хитринки. Благодарение на тях ще се радвате на пребогата реколта.
Те са с богато съдържание на минерални соли и редица полезни за организма елементи. Тиквичките се препоръчват за консумация от хора, които страдат от бъбречни заболявания поради факта, че имат ниски нива на органични киселини.
Ето и съветите, които ще ви помогнат да се радвате на богата реколта:
Не ги поливайте толкова често като краставиците. Те имат мощни корени, които са способни да извлекат достатъчно влага от почвата. Ако спазвате тези правила, тиквичките ви ще висят от реколта
Направете пръстеновиден канал около стеблото, в който да изсипвате водата.
В никакъв случай не поливайте директно в корена, особено при твърде горещо време.
Ако лятото е твърде дъждовно, добре е да им осигурите някакъв заслон, тъй като в противен случай рискувате да завъдят гъбични заболявания, които биха могли да ги погубят.
Първото наторяване на тиквичките се прави преди цъфтежа.
Торенето се извършва с 20 грама нитрофосфати, разтворени в десет литра вода.
На всяко коренче тиквичка сипете по един литър от тази смес.
Второто торене се прави по време на цъфтежа.
В този случай тиквичките се торят с разтвор от 30-40 грама дървена пепел, 20 грама комплексен тор и 10 литра вода.
Отново всеки един корен трябва да бъде полят с литър от тази смес.
Третото торене на тиквичките се извършва по време на плододаването.
За целта се разтварят 40-50 грама нитрофосфати в 10 литра вода.
Този път, за разлика от предходните две наторявания, всеки корен се залива с два литра от сместа.