Тази година ще правя двойна доза, че един не стига! Царски козунак с течен шоколад и стафиди - райска наслада:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тази година ще правя двойна доза, че един не стига! Царски козунак с течен шоколад и стафиди - райска наслада:
Тази година ще правя двойна доза, че един не стига! Царски козунак с течен шоколад и стафиди -...
22296
Източник: monitor.bg
Тази година ще правя двойна доза, че един не стига! Царски козунак с течен шоколад и стафиди - райска наслада:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава Великден и в кулинарните форуми в Интернет започват да се завъртат добре познатите рецепти за козунаци , подплатени със съблазнителни снимки. Днес решихме да стреляме право в десетката с този Царски козунак с течен шоколад , който просто няма как да остане подминат.

И конци си има, и богата плънка, а вкусът му е точно такъв - царскси! Еко никога досега не сте месили козунак, то това е идеалната рецепта:

Царски козунак с течен шоколад и стафиди

Продукти:

5 бр. яйца

250 г захар

250 мл прясно мляко

7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче жива мая

50 г масло или олио

2 ванилии

настъргана кора от лимон по желание

1 кг брашно

100 г шоколад

50 г стафиди

1 бр. жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и малко от брашното и се оставя на топло да бухне.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.

След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка.

Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар.

Пече се в умерена фурна. 

Докато се пече, шоколадът се разтапя и попива в готовото изделие - няма такъв разкош!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft