През есента все по -често можете да чуете въпроса от приятели: "Имате ли нужда от тиквички?" Някои го обичат, други го мразят, а трети не знаят къде да го прикачат. Някой съчинява шеги на тази тема и ние каним читателите да сготвят гръцка баница от тиквички и сирене.
Рецепта за вкусно ястие
Сега не отказваме предлаганите тиквички, защото може още съвсем малко да им се порадвате. В края на краищата, както с право твърди авторът на кулинарния канал лесно можете да нахраните цялото семейство с тях.
ГРЪЦКА ПИТА
СЪСТАВКИ
500 г тиквички
2 глави лук
150 г сирене
125 мл неподсладено кисело мляко
50 мл растително масло
75 г брашно
3 яйца
1 ч.ч бакпулвер
1 супена лъжица. Провансалски билки или риган
куп магданоз
0,5 ч.ч сол
щипка червен пипер
тава за печене с диаметър 21 см
ПОДГОТОВКА
Нарежете тиквичките на кубчета. През лятото можете да оставите кожата на младите тиквички, но ще бъде по -добре да премахнете плътната кора на есенните зеленчуци.
Нарежете лука на тънки половин пръстени.
Риганът се нарязва на ситно.
Загрейте растително масло в тиган. Запържете лука до прозрачност.
Изпратете нарязаните тиквички при лука. Пържете, като разбърквате от време на време, около 10 минути, докато омекне.
Добавете сол и нарязан риган пет минути преди готвене. Ако не, използвайте смес от провансалски билки.
Изключете котлона и оставете тиквичките да изстинат. Междувременно пригответе тестото.
Комбинирайте кисело мляко, яйца, брашно и бакпулвер в купа. Разбъркайте до гладкост.
Добавете охладени зеленчуци към тестото. Разбъркайте внимателно.
Нарежете сиренето на малки кубчета.
Добавете сирене и нарязан магданоз в купа. Смесете всичко отново.
Сложете сместа в съд за печене. Разпределете равномерно по целия обем и поръсете със сладък червен пипер отгоре.
Изпратете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40 минути. Повече подробности за рецептата можете да намерите във видеото на линка.
Гръцкият пай е готов! Нарежете го на порции и сервирайте.
Добър апетит!