Тази погача изглежда толкова фантастично, че ще се превърне в украшение дори на празнична трапеза. Грандиозният ѝ външен вид ще зарадва вашите гости и роднини. Но вкусът ѝ не отстъпва на визията - пухкаво тесто, мека и ароматна плънка в неземно съчетание. Ето как се приготвя тази пълнена погача-цвете :
Пълнена погача-цвете
Продукти:
2 яйца
100 мл прясно мляко
650 гр.пшенично брашно
200 мл вода
2 ч.л.суха мая
50 мл слънчогледово олио
110 гр.захар
1 ч.л.ванилия
1 ч.л.сол
300 гр.извара
1 ч.л.слънчогледови семки
Приготвяне:
Загрейте малко млякото и разтворете маята в него.
След това добавете две супени лъжици захар и същото количество брашно. Разбъркайте добре и оставете пет минути закваската да шупне.
Пресейте брашното в купа, смесете със солта. Добавете останалата захар, ванилията, 1 яйце, шупналата мая и слънчогледовото олио. Омесете меко и нелепкаво тесто, и го покрийте.
След това го премесете и нарежете на 22 еднакви части. Оформете всяка на топка и я покрийте с фолио.
Използваме второто яйце за плънката. Отделете жълтъка от белтъка и добавете последния към изварата. Стрийте с вилица до еднородна консистенция.
Разточете всяка топка тесто на кръг, върху ръба разпределете 1 супена лъжица пълнеж от извара. След това завийте на руло и разрежете диагонално на две половини. Така направете с всяка топка, само една трябва да остане без пълнеж.
Покрийте кръгла тавичка с хартия за печене и върху нея оформете получените рулца (тръбички) в кръг (18 броя), а отгоре оформете втори слой (14 парчета). Останалите рулца подредете около центъра, а в самата среда поставете заделената топка тесто. Питката трябва да изглежда като цвете.
Намажете повърхността с останалия белтък и поръсете в центъра със слънчогледово семе.
Пъхнете погачата в предварително загрята фурна на 180 °. Печете за 45 минути.
Оставете питката да се охлади леко и след това поднесете.