Мойте Рецепти
За кората:
5 белтъка
5 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. какао
орехи на вкус
За жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 с.л. захар
5 жълтъка
7 с.л. брашно
120 гр. масло/маргарин
2 с.л. нарязани сушени кайсии
2 с.л. червени боровинки
2 с.л. стафиди
И още:
250 мл сметана
1 пакет бисквити
1 блокче черен шоколад
Намажете тавичка с размери 23 х 33 см с олио и поръсете дъното с цели орехи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Накрая добавете брашното, смесено с бакпулвера и какаото, и разбъркайте с дървена лъжица, за да получите хубава и пухкава смес. Изсипете я над ядките. Печете на 200 ° С около 12 минути.
За крема: от млякото отделете 200 мл, а останалите сложете в тенджерка и оставете млякото да заври. Смесете жълтъците и захарта, след това добавете сместа към отделените 200 мл мляко и добавете брашното. Разбъркайте всичко до еднородна смес и щом млякото заври, изсипете я вътре при постоянно разбъркване. Варете крема при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти, дръпнете настрана и оставете крема да изстине. Когато е хладък, добавка размекнатото масло (маргарин) и нарязаните сушени плодове и стафиди. Обърнете изпечената кора върху тортена чиния (с орехите нагоре). Отгоре разпределете крема. Разбийте сметаната и я разстелете върху сварения крем. Напоете бисквитите в хладко мляко и ги подредете най-отгоре, като използвате празнините между тях като ориентир за бъдещите парчета на крем питата.
По желание доукрасете с разтопен шоколад, още натрошени орехи или сушени плодове.