Сигурно няма човек, който да не обича пълнени чушки . Често обаче пипкавата работа с пълненето ни спира да приготвим това вкусно ястие, а и не винаги чушките, които сме купили, са месести, гладки и безупречно прави.
Мързеливи пълнени чушки на фурна
Пред вас са цели два варианта на рецептата. Спокойно използвайте готови замразени нарязани чушки от миналото лято. Каймата може да е всякаква, стига да не е много мазна.
Продукти:
- 500 гр.говеждо месо
- 125 гр.ориз
- 300 гр.пресни чушки и 200 гр.доматен сок
- 1 морков
- 1 голяма глава лук
- 3 супени лъжици заквасена сметана
- 4 скилидки чесън
- 3 супени лъжици растително масло
- сол, подправки на вкус
Приготвяне:
- Залейте ориза с 200 мл вода и го сварете на слаб огън до полуготовност.
- Нарежете пресните чушки (ако не ползвате замразени).
- Наситнете лука, настържете моркова. Леко задушете зеленчуците (лук, моркови, чушки) в растително масло.
- Охладете ориза, смесете го с каймата и задушените зеленчуци. Добавете сол и пипер на вкус. Добре омесете мляното месо с ръце за 2-3 минути.
- Оформете продълговати кюфтета от сместа и ги поставете върху тавичка, намазана с растително масло.
- Смесете доматения сок със заквасената сметана, посолете, добавете подправки и нарязан чесън. С получения сос залейте "кюфтетата" на 2/3. Ако течността е малко, добавете топла вода към соса.
- Изпечете ястието за около 30-40 минути във фурна, загрята до 180 градуса. Готовите “чушки” не изваждайте веднага, оставете ги да престоят в тавата за около 20 минути.
- Сервирайте мързеливите „пълнени“ чушки със заквасена сметана или соса, в който са печени. Приятен апетит!
Ето и още един вариант на това супер ястие:
Приготвената кайма с ориза сложете на един пласт в намазнена тавичка. Отгоре подредете нарязани на кръгчета 5-6 пресни домата, нарязани пресни подправки на вкус и покрийте всичко с половинки чушки. Залейте с приготвения сос от домати и сметана и запечете ястието за около 40 минути на силна фурна.
Поднесете готовото ястие нарязано на порционни парчета със сос по желание.