Мойте Рецепти
Тази вкусна питка е необичайна за приготвяне - тестото втасва не на топло, а в студена вода. Сигурно ви се струва странно, но резултатът е чудесен!
Първо отделете жълтъка от белтъка на яйцето, а след това половината от жълтъка добавете към белтъка и разбийте с вилица. Другата половина от жълтъка отделете - трябва ви за намазване.
1. Стоплете млякото и добавете маята и захарта, след което оставете сместа да втаса.
2. Сложете в дълбок съд брашното, олиото, солта, разбитото яйце и шупналата мая. Омесете добре съставките, за да получите хомогенно тесто.
3. Вземете една домакинска кърпа (от по-тънките), накиснете я във вода и в нея завържете тестото. В съда поставете студена вода (може да добавите и 1 кубче лед) и поставете вътре увитото тесто. Оставете го да стои във водата.
4. Когато кърпата с тестото изплува на повърхността на водата, значи е втасало. Излейте водата от съда, развържете кърпата, извадете тестото и го поставете в намаслена тава. Добавете няколко зърна грозде (или стафиди) отгоре, след което намажете питката с отделения предварително жълтък. Изпечете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-тина минути, а след това увеличете фурната на 250 градуса и печете още 5-10 мин.
Съвет: Когато поставяте тестото в кърпата, най-добре е да го завържете с ластик. Времето за втасване е около 25 мин.