В горещи, жарки и задушни дни, когато буквално не ви се слага нищо в уста, можете да приготвите тази освежаваща салата от печени чушки със сирене . С тази рецепта ще получите две в едно - пълноценно ястие без много калории и нужната доза прохлада.
Необичайното приготвяне на чушки в олио с мариновано сирене може да бъде цялостно ястие и не ви трябва нищо друго. Салатата е освежаваща, а в същото време засища. Така че опитайте и гарантираме, че ще останете доволни.
„Тази салата вкъщи ми е една от любимите, а може би и най-любимата и когато изстине хубаво, изчезва от масата, докато мигнете“, казва Валентина, чиято е рецептата. Ето какво ви трябва:
Салата от печени чушки с мариновано сирене
Продукти:
20 печени чушки
10 печени люти чушки
1 краставица
2 моркова
1 скилидка чесън
100 г листа магданоз
200 г сирене
2 супени лъжици зехтин
50-100 мл олио
ябълков оцет на вкус
сол, черен пипер, магданоз
Приготвяне:
Първо измийте добре чушките, избършете ги от влага и ги изпечете. След като изстинат в найлонов плик, ги обелете и поставете в купа. Не бива да ги изцеждате от течността, която ще пуснат, защото именно това им придава сочност.
Нарежете сиренето на кубчета със среден размер или "на хапки". Сложете ги в купа и поръсете с малко сух магданоз или босилек, смлян черен пипер, поръсете със зехтин (около 2 супени лъжици), след което бавно разбъркайте внимателно, за да не се натроши сиренето.
Оставете го настрана. Нарежете на ситно магданоза. Настържете морковите и краставицата в купа. Добавете половината от нарязания магданоз и пасирания или счукан чесън. Количеството чесън е на вкус.
Посолява се на вкус и се овкусява с малко черен пипер. Налива се около 100 мл олио и също оцет на вкус. Добавете течността, която чушките са отцедили. Разбъркайте, за да се смесят съставките и марината е готова.
Обелете чушките, почистете от семето една по една (запазете дръжките) и хубаво ги потопете в маринатата от всички страни. След това ги подредете в чиния за сервиране (изберете по-дълбока).
Върху маринованите чушки подредете кубчета сирене. Направете това на два реда (ред чушки-ред сирене). Отгоре поръсете магданоз и залейте с останалата марината.
Да ви е сладко!