Щитовидната жлеза - един от най- важните органи, неизправностите във функционирането му, от които незабавно се засяга здравето на човека. Проблемите с щитовидната жлеза засягат растежа и развитието на тялото, работата на мозъка, сърцето, както и други физиологични процеси.
За да се предотвратят заболявания и да се подобри функционирането на щитовидната жлеза, обикновено е важно да се храните правилно. А именно да включите в диетата си тези продукти, които ще осигурят на тялото ви всички необходими витамини, микроелементи и аминокиселини.
Полезни продукти за щитовидната жлеза
ябълки
Чрез тях ще защитите тироидната жлеза от образуването на ракови клетки. И е важно поне от време на време да ядете цял плод, т.е. с кората и семките. Особено ценни са ябълковите семена, които съдържат до 15% мастни масла и йод, както и витамин В17 (осигуряват добра профилактика срещу рака).
райска ябълка
Райската ябълка съдържа йод , както и магнезий, натрий, желязо, витамин А, С и P.
Морско зеле
Морското зеле е продукт, който снабдява нашия организъм с огромни количества полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. То е много богато на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло. Благодарение на високото съдържание на йод, ламинарията регулира дейността на щитовидната жлеза. Съдържа витамини A, B1, B11, B12, пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини, съединения на желязото, натрия, калия, мангана.
Морска храна
Благодарение на високото съдържание на йод, както и цинк, витамин В12 и други микроелементи, те укрепват добре щитовидната жлеза. Дори в консервирана форма, раците, скаридите, мидите запазват полезните си свойства.
Риба
Тя съдържа аминокиселината тирозин, която е необходим за синтеза на хормони на щитовидната жлеза и е източник на есенциални мастни киселини омега-3 , изключително важно за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
Боровинка
Боровинката е притежател на множество антиоксиданти. Подобрява функцията на щитовидната жлеза, нормализира синтеза на хормони.
Спанак
Растителните каротеноиди , с които спанакът е богат, благоприятно действат върху функционирането на щитовидната жлеза.
Ядки
Ядките активират щитовидната жлеза и насърчават по-доброто храносмилане на йода в тялото. За най-добър ефект се препоръчва да ги взимате с мед. За да направите това, направете си смес с 3-4 орехи и добавете към тях 1 супена лъжица мед. Яжте сутрин на празен стомах в продължение на 7-14 дни.
Хапвайте възможно най-често посочените по-горе продукти и не е нужно да прибягвате до лечение на щитовидната жлеза. Обърнете внимание: експертите съветват да хапвате тези неща предимно вечер - така че ползата да бъде максимална. Останете здрави! И споделяйте информацията с приятелите си.