Тази сутрин я направих и децата са във възторг! Моята Питка-Кашкавалка - супер бърза, супер вкусна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тази сутрин я направих и децата са във възторг! Моята Питка-Кашкавалка - супер бърза, супер вкусна:
Тази сутрин я направих и децата са във възторг! Моята Питка-Кашкавалка - супер бърза, супер вкусна:
2862
Източник: За Жената
Тази сутрин я направих и децата са във възторг! Моята Питка-Кашкавалка - супер бърза, супер вкусна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не знам защо не я продават в пекарните, уникално вкусна е и толкова лесна за приготвяне! Ако чакате гости или имате нужда от вкусна закуска, тази Питка-Кашкавалка винаги е правилният избор.

Рецептата използва пълнеж от сирене чедър и обикновено краве сирене, но по желание можете да добавите спанак, манголд, настърган морков, настъргана шунка или нещо подобно.

Идеята е на Халиме от Турция, майка на три деца, която е във възторг от резултата и го споделя с всички в социалните мрежи. Ето какво ви трябва:

Питка-Кашкавалка

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (за тестото): 

100 мл топла вода

100 мл топло мляко

1 чаена лъжичка суха мая (5 г)

1 пълна лъжица захар (20 г)

3 супени лъжици олио

1 яйце със стайна температура

1 чаена лъжичка сол (8 г)

360 г брашно

ЗА ПЛЪНКАТА:

300 г сирене чедър (може и кашкавал)

200 г краве сирене

ЗА НАМАЗВАНЕ:

1 жълтък + 1 ч.

л. олио

малко настърган кашкавал (една шепа)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

В дълбока купа се смесват топло мляко и вода (да са хладки, а не горещи), след което се добавят захарта и маята и се разбърква, докато съставките се разтворят. След това добавете олиото и яйцето, което е престояло на стайна температура.

мая във вода

Снимка: YouTube

След като сте изгладили сместа, започнете постепенно да добавяте брашното със солта, като през цялото време бъркате с лъжица/шпатула или с миксер, който има специални приставки за месене на тесто.

тесто за питка

Снимка: YouTube

Това тесто е доста меко и лепкаво, така че не го месете на ръка.

Покрийте тестото с вакуумиран капак или стреч прозрачно фолио, след което го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си.

През това време пригответе плънката: настържете кашкавала/чедъра (заделете една шепа), а сиренето натрошете с вилица.

плънка от сирене

Снимка: YouTube

Смесете чедъра със сиренето и леко съберете съдържанието с длани, за да оформите топка. Не натискайте твърде силно.

топка сирене

Снимка: YouTube

С помощта на шпатула разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност, след което с набрашнени пръсти (или шпатула) леко го омесете, за да оформите топка.

питка тесто

Снимка: YouTube

С помощта на дланите разтегнете тестото във формата на диск, поставете "топката" сирене в средата, след което я покрийте с тестото от всички страни.

тесто с топка сирене

Снимка: YouTube

Сплескайте го малко, след което прехвърлете тестото върху лист хартия за печене (поръсете малко с брашно) и го разтегнете още малко с длани.

питка от тесто

Снимка: YouTube

Завършва се с точилка, за да се получи тънка кора с дебелина около "два пръста".

точене кашкавалка

Снимка: YouTube

Заедно с хартията прехвърлете тестото в тава, покрийте го и оставете да почине 15-20 минути, след което го намажете с разбит жълтък и отгоре поръсете с малко кашкавал/чедър (шепата, която сте заделили предварително).

питка с жълтъка

Снимка: YouTube

питка с жълтък и кашкавал

Снимка: YouTube

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути или докато добие приятен златист цвят в зависимост от фурната.

голяма кашкавалка

Снимка: YouTube

питка кашкавалка

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

питка кашкавалка парче

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft