Днес сме подготвили за вас една уникално вкусна торта -отлична рецепта за любителите на халва . Ако сте планирали да почерпите близките си с домашни торти в близко бъдеще, обърнете внимание на това.
Полската торта „Halvovec” е лесна за приготвяне, но и наистина луксозна! Благодарение на сметаната, основната съставка на която е халва, вкусът на десерта е необичаен и уникален. Перфектна комбинация с какао и нежен ванилов крем няма как да не ви хареса
За да подобрите вкуса и да намалите сладостта на тортата, някои сладкари намазват питките с натурално ягодово пюре от касис, череша, цариградско грозде.
Съставките
Яйца 5 бр.
захар 0,5кг
Пшенично брашно 180 g
Какао на прах 3 супени лъжици
бакпулвер 1 ч.л.
сол 1 щипка
халва 400 g
Ванилов пудинг 2 бр
прясно мляко 700 мл
масло 250 g
подготовка
В купа смесете пресятото брашно, бакпулвера и какаото на прах. Отделете белтъците и жълтъците един от друг. Разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна. Изсипете захарта на тънка струя, добавете жълтъците един по един. Продължете да разбивате, изсипете сухата смес на порции.
Изсипете тестото върху покрита с хартия за печене форма с размери около 20 х 30 см. Печете тортата при температура 170 градуса за около 40 минути.
Крем . Пригответе млечния пудинг според инструкциите на опаковката. Охладете, добавете на порции към омекотеното при стайна температура масло. Натрошете 300 г халва и добавете към крема. Разбъркайте.
Нарежете блата на дебелина за 3 пити. Всяка торта от своя страна намажете със сметана, сглобете продукта. Отгоре намажете със сметана и поръсете с останалата натрошена халва.