Обичам зеленчуците, но най-вече с нетърпение очаквам сезона на тиквичките! От този летен зеленчук може да се приготви голямо количество изискани вкусни ястия.
В допълнение, тиквичките са доста полезни. Те често се добавят към детското меню, в диетата на пациентите, както и в храната на хора, страдащи от проблеми с храносмилането.
Днес, сме приготвили за вас невероятно вкусна рецепта за торта от тиквички с домати и сирене . Освен вкусна, тя е и много здравословна.
Лятната торта от тиквички украсява не само семейната вечеря, но и завладява всички гости на всяко тържество или празник. Тя е невероятно полезна, богата и безспорно красива торта, която е подходяща, както за домашната трапеза, така и за гости. Нейният остър вкус на домати доставя много приятно чувство при консумация!
Съставки за палачинките от тиквички:
1 кг млади тиквички
125 грама сметана
3 яйца
1,5 чаша пшенично брашно
1/2 чаена лъжичка сода
50 грама копър
1 щипка сол
черен пипер
50 грама зелен лук
4 чери домата
олио (за пържене)
Съставки за сметановия сос
125 грама сметана
4 скилидки чесън
200 грама копър
1 щипка сол
Съставки за пълнежа
800 грама домати
300 грама сирене/кашкавал
Начин на приготвяне:
Изплакнете тиквичките и ги обелете.
За приготвянето на палачинките: настържете тиквичките и ги посолете. Изцедете получената маса от тиквички. Нарежете на ситно копъра. В удобен съд смесете тиквичките, копъра и сметаната. Добавете яйцата и содата. Всичко смесете добре.
Добавете пресятото брашно. Разбъркайте добре. В идеалния случай, трябва да се образува консистенция като за палачинки. Добавете черен пипер и отново разбъркайте добре. Изпечете палачинките на малък тиган. Така ще ви бъде по-лесно да ги обръщате. С помощта на супена лъжица сложете от сместа в горещ тиган в предварително загрято олио.
За да приготвите плънката: ситно нарежете копъра. Чесънът прекарайте през преса. Разбъркайте в купа сметаната, копъра, чесъна и солта. Всичко смесете добре. Настържете кашкавала. Измийте доматите, подсушете ги и ги нарежете на тънки филийки.
Сглобете тортата. За да сътворите това, намажете първата палачинка със сметановия сос. Поставете отгоре доматите. Поръсете с настъргания кашкавал. Покрийте с втората палачинка и направете същата процедура, както при първата палачинка. Последната тиквена палачинка се намазва само със сметанов сос.
Покрийте тортата с фолио и съхранявайте в хладилник за няколко часа, за да стегне. Готовата торта може да бъде украсена със зелен лук и чери домати.
Красивата и много богата торта от тиквички украсява всяка маса. Необичайният вкус, атрактивния външен вид и приятен аромат ще очарова дори тези, които не са фенове на тиквичките. И с тази достъпна рецепта на нейното приготвяне, няма да ви е трудно!