Захарта има значително влияние върху развитието на канцерогенните клетки в организма и мнозина обаче непрестанно я консумират.
Неотдавнашно проучване провели група учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско. Било установено, че има една съставка, която се намира в различни храни, и която допринася за това да се стигне до повече от 35 милиона смъртни случаи по целия свят всяка година. Както заключават учените, захарта е причина за много здравословни проблеми като диабет, метаболитен синдром, хипогликемия, хипергликемия, сърдечни заболявания, рак и др.
Проучване, проведено от Института за рак в щата Юта в САЩ, е открило, че захарта е една от основните причини за развитието на тумора. Туморните клетки използват много повече глюкоза, отколкото нормалните клетки. Различни проучвания показват, че хората, които имат високо ниво на глюкоза имат по-големи предразположения, че ще развият рак, се казва в проучването.
Факт е, че на нашите клетки се нуждаят от глюкоза - форма на захар, която се трансформира в енергия. Раковите клетки могат да оцелеят с прости въглехидрати, включително и рафинираната захар, които се намират в приготвените храни и сладкиши.
За разлика от здравите клетки, раковите клетки могат да преобразуват енергия от глюкозата без кислород. Този процес се нарича анаеробна глюкоза, а създава отпадъчни вещества, подобни на млечната киселина. Този вид млечна киселина може да бъде разградена в черния дроб, а отпадните продукти от този процес са глюкозата, която се връща да храни раковите клетки и образува цикъл, в който се извършва непрекъснато снабдяване с глюкоза в кръвта, което стимулира растежа и развитието на тумора.
Експертите подчертават, че преработените захари са свързани с рака поради две причини:
1. Те са потенциална причина за появата на рак.
2.
Поради защита на здравето си, помислете за количеството на захари, които консумирате и се опитайте да намалите приема на преработени захари. Едно нещо е сигурно - нямат благоприятно влияние върху здравето!