Карамфилът и розмаринът са изключително силни подправки и ако ги смесите и направите чай от тях, ще получите истинско лечебно средство , което ще ви помогне при много заболявания. Ето как да приготвите този чай:
Снимка: YouTube
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 250 мл вода
- 10 карамфилчета
- един-два стръка розмарин
Ако нямате пресен храст в двора си, винаги можете да си набавите сух розмарин като подправка от големите супермаркети или билкови аптеки.
ПРОЦЕДУРА:
Снимка: YouTube
Сварете водата, след това добавете розмарина и карамфила, намалете котлона до минимум и оставете да поври десет минути.
Снимка: YouTube
След това прецедете чая и го изпийте на глътки.
Снимка: YouTube
Ето за какво е полезен този чай:
Карамфилът е изключително мощна билка, която се използва при лечение на различни бактериални инфекции, срещу паразити в тялото. Тази подправка съдържа евгенол, кариофилен и танин, които имат силни антимикробни свойства.
Тези вещества преминават през кръвта, убивайки малки паразити, техните яйца и ларви. Ето защо карамфилът е съществена част от добре известната антипаразитна програма на д-р Кларк. Изплакването на устата с този чай от карамфил и розмарин помага за облекчаване на възпалено гърло.
Снимка: YouTube
Японски учени са открили, че както много други подправки, карамфилът съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, което може да причини рак. Последните изследвания показват, че карамфилът е най-добрата антиоксидантна подправка поради високото съдържание на фенолни съединения.
Карамфилът е стимулант, локален антисептик и лек анестетик. В комбинация с розмарина има положителен ефект върху лигавицата на стомаха, отпуска гладката мускулатура, разположена над храносмилателния тракт, действа срещу повръщане и подуване и като цяло насърчава правилното функциониране на храносмилателната система.
Снимка: YouTube
В миналото зъболекарите са използвали карамфила като орална упойка. Използвали са го и за дезинфекция на кореновите канали на зъбите. Карамфиловото масло все още е активна съставка в някои води за уста и продукти против лош дъх.
Популярно се смята, че разтварянето на 2 цели карамфилчета в устата, без да се дъвчат или преглъщат, помага за предотвратяване на алкохолния глад при алкохолиците.
ДОЗИРОВКА:
2 пъти дневно по 100-150 мл чай
Снимка: YouTube
Розмаринът отдавна е известен със своите лечебни свойства, така че почти всяко домакинство отглежда храст от тази вечнозелена ароматна билка и се използва не само като подправка в ястия, но и за лечение на много заболявания.
Малко хора знаят за тази комбинация, а само специалисти по билкарство и фитотерапия използват лечебните свойства на този изключително мощен чай.