Сега в колекцията от любимите ни маринати е добавена още една: сливова. Тя е идеална за крехко пиле, не позволява на месото да изсъхне на скара и го прави по-пикантно.
Ще ви кажем как да направите ароматен сливов сос , който можете да използвате не само за марината, но и за поднасяне на любимите ви месни ястия. Подгответе такива лакомства за зимата, а през студения сезон ще усетите вкуса на лятото.
съставки
сливи 2 кг
чесън 2-3 скилидки
Чили чушки 2-3 броя
сол 1 супена лъжица
къри 20 g
захар 8 супени лъжици
Червен пипер 2-3 ч. Л.
канела 0,5 ч.
Пилешко филе 1 кг
лук 1 кг
Зехтин 1 супена лъжица.
подготовка
Измийте сливите и отстранете костилките. Обелете 2-3 глави чесън, отстранете семената на лютара чушка и отрежете стъблото. Подгответе подправки. Получената маса се смесва със захар, сол, къри, пипер и канела.
Поставете соса в тенджера и го сложете на огъня, сложете сместа от сливите да кипне, намалете топлината и оставете соса да се вари още 30 минути. След това го разпръснете върху стерилизирани буркани, оставете да се охлади и изпратете на хладно място.
Измийте пилешкото филе, нарежете на парчета за шишчета. Обелете и нарежете лука на пръстени.
Месото се маринира в 200 г сливов сос, зехтин и се смесва с пръстените лук. По избор добавете още малко пипер и сол. Оставете месото 2 часа.
Наредете маринованото пиле на шиш и запечете на скара. Сервирайте кебап със същия сос от слива, който се оказва много вкусен. Препоръчваме също да добавите зеленчуци на скара . Предложете на приятелите си тази възможност за следващия пикник, ще им харесат!