Едва ли има българин, който да не обича баница. Това е любимата закуска на всяко едно семейство.
Но понякога става така, че баницата не се надува достатъчно или пък не е достатъчно сочна. Е, сега ще ви разкрием един трик, с който този проблем ще остане в миналото завинаги. Тайната е в една съставка – мая. Ето какви продукти са ви необходими: 500 гр. кори за баница; за плънката: 150 мл хладка вода, 2 чаени лъжички суха мая, 200 мл кисело мляко, 150 мл олио, 300 гр. сирене, три яйца.
Загрейте вода и в нея разтворете маята. Оставете 15-20 минути, за да хване. Добавете киселото мляко и олиото. Това е сместа, с която ще мажете всяка една кора. Първите две поставете в тавата така, че краищата им да висят навън. След всяка трета кора слагайте от плънката от яйце и сирене, а накрая всичко се затваря с първите две кори.
Отгоре пак се намазва със сместа с маята. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. По желание вместо сирене може да сложите сварено пилешко месо, а също и смес от сирене със спанак или праз. След като се опече, баницата се обръща върху голяма дъска или тава, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади хубаво. Добър апетит