Сутринта винаги трябва да е добра и весела, а закуската - сърдечна, вкусна и здравословна.
Не е изненадващо, че много хора започват деня си с омлет, който осигурява зареждане със сила и задоволява чувството на глад до обяд. Но има един проблем: това просто ястие не винаги се получава.
И всичко това, защото липсва една тайна съставка! Можете да добавите всичко към омлета: сирене, гъби, грах и дори филе от сьомга! Въпреки това, всички тези кулинарни добавки и трикове могат да бъдат напразни, ако закуската е грозна и се разпадне на парчета точно в тигана.
И всичко това, защото огромното мнозинство просто не знае за толкова проста съставка, която наистина си струва да се добави. Много домакини искат да е така, че омлетът да е пухкав и да не се разпада, към яйцата се добавя малко количество сода.
Някои добавят брашно към яйцата, но това също не винаги помага. Така че, без сода и брашно.
Но какво да сложим в омлета?
За разкош, вместо сода, по-добре е да добавите ... обикновена газирана вода! Да, просто обикновената газирана вода може да придаде на омлета великолепие и лекота. Това обаче не влияе на вкуса и не „запушва“ ястието.
И всичко благодарение на наличието на въздушни мехурчета, които при нагряване се изпаряват и "повдигат" сместа. По правило една супена лъжица газирана вода е достатъчна. Добавката е малка, но разликата е голяма.
Как да си направим омлет с минерална вода
Омлетът на свекърва ми винаги е великолепен и красив. Тя добавя към него газирана вода.
За да го приготвите ще ви трябва:
- две яйца;
- черен пипер и сол на вкус;
- 1 супена лъжица газирана вода
- 1 чаена лъжичка слънчогледово масло
Как да приготвим омлетd:
- Разбийте яйцата с подправки.
- Добавете една супена лъжица сода към получената смес и внимателно разбъркайте всички съставки.
- Изсипете омлета в тиган, намазан с малко количество слънчогледово масло.
- Покрийте тигана и запържете омлета на слаб огън до готовност.
Омлет с гъби
Предлагам още една рецепта за приготвяне на много вкусен и питателен омлет, която свекърва ми сподели с мен. За да го приготвите ще ви трябва:
- 4 яйца
- гъби и сирене на вкус;
- глава лук;
- чаша газирана вода;
- на вкус на зелени подправки,
- сол;
- 30 г растително масло.
Рецептата е предназначена за 2 порции.
Приготвяне на омлет с газирана вода:
Този омлет може да се готви, така да се каже, набързо, дори и да няма мляко. Трябва да разбиете яйцата, след това сол и подправете на вкус. Налейте в една чаша газирана вода и продължете да разбивате. Миксер или на ръка - няма голямо значение. Нарежете гъбите и ги добавете в тигана, запържете в олио.
Междувременно нарежете пресен копър, нарежете лука и добавете към гъбите, разбъркайте добре и изсипете яйчената маса. Покрийте и запържете, докато омлетът се сготви. По желание можете да добавите настърган кашкавал и да докарате до готовност. Сложете великолепния омлет в чиния и сервирайте горещ. Ястието е просто, но много вкусно. Гответе го бързо и лесно!