ТАЙНАТА на домашното тесто за хляб "по-меко от памук"! За чудно пухкави кифлички, милинки и хлебчета:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ТАЙНАТА на домашното тесто за хляб "по-меко от памук"! За чудно пухкави кифлички, милинки и хлебчета:
ТАЙНАТА на домашното тесто за хляб "по-меко от памук"! За чудно пухкави кифлички,...
117526
ТАЙНАТА на домашното тесто за хляб "по-меко от памук"! За чудно пухкави кифлички, милинки и хлебчета:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви издадем тайната на много пухкаво домашно тесто  за хляб - ако поне веднъж сте опитвали домашен хляб , няма как да не сте усетили разликата с купешкия. Закваската за хляб обаче си има своите тънкости, предавани от домакиня на домакиня.

Днес ще ви разкрием тайната на най- пухкавото тесто за домашен хляб  - всичко, приготвено с него, става тройно по-мекичко и въздушно като облак!

Пухкаво тесто за домашен хляб

От посоченото количество съставки излизат около 1,5 кг тесто. Обикновено се използва наведнъж, но може да се съхранява и във фризера. Но е по-добре тестото винаги да е прясно. Ако смятате, че количеството тесто е твърде много, разделете наполовина всички съставки.

Продукти:

За кваса:

10 г суха мая (30 г ако е прясна)

0,5 чаши гореща вода

супена лъжица кристална захар

Няколко супени лъжици обикновено брашно

За хляба:

1 кг пресято брашно

2 супени лъжици водка

2 яйца

200 г масло (предварително го извадете от хладилника, за да омекне)

2 супени лъжици слънчогледово олио

1,5 чаши прясно мляко

3 супени лъжици заквасена сметана

0,5 чаши кристална захар

Чаена лъжичка сол

домашни кремки

Приготвяне:

В топла, но не гореща вода, разтворете маята и захарта .

Добавете няколко супени лъжици брашно (плюс или минус), като се фокусирате върху консистенцията - за да стане сместа гъста като заквасена сметана.

Засега оставете сместа настрана, за да се захване маята.

Междувременно можете да разбиете яйцата и захарта за тестото.

разбити яйца

Когато маята шупне, добавете я към яйчената смес и разбъркайте.

След това добавете водка, олио и масло, заквасена сметана и сол към сместа.

Разбъркайте всичко с бъркалка.

Сега е ред на брашното.

брашно за тесто

Добавете го на порции, като бъркате тестото с бъркалка.

Когато тестото се сгъсти, започнете да месите с ръце.

На този етап добавете само половината от посоченото количество брашно.

Покрийте тестото и го оставете да втаса за един час.

закваска хляб

Когато това време изтече, добавете останалото брашно и разбъркайте добре.

И отново покрийте, оставете да престои още един час.

тесто за домашен хляб

След това време тестото ще прилича на облак - не само ще нарасне почти 3 пъти, но и ще се усеща ефирно мекичко в ръцете ви .

Вече е готово за обработка и оформяне на всякакви кифлички, питки, пайове и по принцип всякакви сладкиши.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft