Днес ще ви издадем тайната на много пухкаво домашно тесто за хляб - ако поне веднъж сте опитвали домашен хляб , няма как да не сте усетили разликата с купешкия. Закваската за хляб обаче си има своите тънкости, предавани от домакиня на домакиня.
Пухкаво тесто за домашен хляб
От посоченото количество съставки излизат около 1,5 кг тесто. Обикновено се използва наведнъж, но може да се съхранява и във фризера. Но е по-добре тестото винаги да е прясно. Ако смятате, че количеството тесто е твърде много, разделете наполовина всички съставки.
Продукти:
За кваса:
10 г суха мая (30 г ако е прясна)
0,5 чаши гореща вода
супена лъжица кристална захар
Няколко супени лъжици обикновено брашно
За хляба:
1 кг пресято брашно
2 супени лъжици водка
2 яйца
200 г масло (предварително го извадете от хладилника, за да омекне)
2 супени лъжици слънчогледово олио
1,5 чаши прясно мляко
3 супени лъжици заквасена сметана
0,5 чаши кристална захар
Чаена лъжичка сол
Приготвяне:
В топла, но не гореща вода, разтворете маята и захарта .
Добавете няколко супени лъжици брашно (плюс или минус), като се фокусирате върху консистенцията - за да стане сместа гъста като заквасена сметана.
Засега оставете сместа настрана, за да се захване маята.
Междувременно можете да разбиете яйцата и захарта за тестото.
Когато маята шупне, добавете я към яйчената смес и разбъркайте.
След това добавете водка, олио и масло, заквасена сметана и сол към сместа.
Разбъркайте всичко с бъркалка.
Сега е ред на брашното.
Добавете го на порции, като бъркате тестото с бъркалка.
Когато тестото се сгъсти, започнете да месите с ръце.
На този етап добавете само половината от посоченото количество брашно.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за един час.
Когато това време изтече, добавете останалото брашно и разбъркайте добре.
И отново покрийте, оставете да престои още един час.
След това време тестото ще прилича на облак - не само ще нарасне почти 3 пъти, но и ще се усеща ефирно мекичко в ръцете ви .
Вече е готово за обработка и оформяне на всякакви кифлички, питки, пайове и по принцип всякакви сладкиши.
Да ви е сладко!