Запазете тази рецепта някъде и ако имате нужда от бърза вечеря. непременно я пригответе! Ароматът е чуден, а самата погача - мека и пухкава, с неустоим златист цвят.
Засища, много е вкусна, ухае неустоимо и се комбинира с всичко.
Златна царевична погача
Продукти:
- 350 г царевично брашно
- 500 г бяло брашно
- 20 мл олио
- 1 супена лъжица масло или маргарин
- 2 чаени лъжички сол
- 40 г мая (1 прясно кубче)
- 400 мл хладка вода
- 1 чаена лъжичка захар
За намазване:
- 1 супена лъжица масло или маргарин,
- сол, сусам...за поръсване отгоре
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в хладка вода, след това се добавят олиото, една супена лъжица размекнато масло/маргарин и накрая царевичното брашно.
След това добавете 350 г бяло брашно, 2 чаени лъжички сол и замесете меко, гладко тесто. Разбърква се с лъжица, докато се поеме цялото брашно и се оформи рядко, но компактно тесто, след което постепенно се добавя останалото брашно.
Не прекалявайте с брашното, защото тестото трябва да остане меко. Оставете тестото покрито да втаса за 15 минути на топло място, след което го прехвърлете в тавата, където ще се пече.
Намаслете леко тавата или я постелете с хартия за печене. Втасалото тесто поръсете с малко брашно, за да не лепне по ръцете. Намачкайте го малко и го изсипете върху хартията в тавата.
Внимателно го разтегнете с пръсти, за да оформите диск и направете повърхностни разрези. Отгоре се намазва с размекнат маргарин, след което се поръсва с едра сол и сусам по желание.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 30 минути или докато покафенее и добие приятен златист цвят.
Да ви е сладко!