1 1/2 килограма тиква, разрязана надлъжно наполовина
1 глава лук, обелена
1 глава чесън
2 супени лъжици зехтин
3/4 чаена лъжичка сол
черен пипер
4 чаени чаши прясно мляко
сметана
пресен магданоз, нарязан на ситно
чеснов хляб
Загрейте фурната до 180 градуса.
Поставете тиквата в голяма тава с отрязаната част нагоре. Не я белете и не отстранявайте семките.
Увийте чесъна във фолио и го добавете в тавата, заедно с лука.
Печете около 70-80 минути, докато тиквата омекне.
Изсипете 2 чаени чаши прясно мляко в блендера.
Отстранете тиквените семки и използвайте лъжица, за да издълбаете месото на едната половинка от тиквата.
Обелете изгорялата част на лука и прибавете 1/2 от него в блендера.
Обелете чесъна и също добавете 1/2 от него в блендера.
Пасирайте до гладка смес и подправете със сол и черен пипер. Ако крем супата е прекомерно гъста, добавете малко прясно мляко или вода и отново пасирайте.
Разсипете в купички и повторете с останалите продукти.
Гарнирайте крем супата от тиква със сметана, поръсете с пресен магданоз и я поднесете с топли чеснови филийки хляб.
Приятен апетит!