Наближава Коледа и неволно започваме да се оглеждаме за рецепти на традиционните празнични ястия. А на Бъдни вечер , както повелява традицията, всичко трябва да е постно, включително и обредната питка .
Постна питка за Бъдни вечер
Продукти:
2 и 2/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.ч. бобена вода (вода от консерва боб/нахут)
2 с.л. оцет
4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В купа се сипват сухите съставки, разбърква се добре и се добавят течните съставки. Не забравяйте бобената вода, именно в нея е тайната на перфектната постна питка. Консервите с грах, боб, нахут и други бобови растения съдържат гъст сок, а тази течност е идеален заместител на яйчените белтъци. Ако сте веган, но не искате да използвате белтъци, маринатата от бобовите консерви върши чудесна работа. Може да се използва в кремове, целувки, бисквити, кексове, майонеза.
Бърка се до получаване на леко лепкаво тесто, което се оформя като питка и се слага в намазнена кръгла тава. Отгоре се прави лек разрез под формата на кръст.
Питката се пече на 220 градуса докато добие златист цвят (около 20 минути), след което се вади и оставя да изстине, като можете да я завиете с кърпа, докато изстива.
Да ви е сладко!