Наближава Никулден, а всички свързваме този празник с традиционната рецепта за Никулденски шаран . Това е рибата, която домакините най-често приготвят за празника.
Какво трябва да знаем, когато готвим шаран?
Подготовката е едно от най-важните неща, ако искате рибата накрая да се получи наистина вкусна. Ако искате апетитна вечеря, рибата трябва задължително да бъде прясна. В противен случай рискувате да разочаровате както себе си, така и всички останали на трапезата си. Колкото по-пресен е шаранът, толкова по-крехко ще е неговото месо, а миризма почти няма да се усеща.
Почистването на рибата е друга специфика, на която също трябва да се обърне внимание - точно тук се крие тайната. Важно е да се премахне т. нар. седефено копче, за което мнозина навярно не са чували. Това е малко кокалче, намиращо се между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го премахнете навреме, рискувате да отдели неприятна горчивина и вкусът на ястието да се промени.
За предпочитане е да избирате шаран, който е без люспи. Да, има и такива видове. Така не само ще си спестите ужасно много време, но и кожата му ще е много по-фина, хрупкава и вкусна.
Ето я и нашата рецепта за пълнен шаран за Никулден :
Пълнен Никулденски шаран
Продукти:
• 1 шаран около 2 кг
• 2-3 с.л. зехтин
• 2 глави лук
• 50 г ориз
• червен пипер на вкус
• 200 г домати консерва
• сол на вкус
• черен пипер на вкус
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин или олио. Към него се прибавят оризът и доматите. Овкусява се с черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Накрая се залива с 1 ч. ч. топла вода и се оставя да покъкри в продължение на 5 – 10 минути.
Почистеният шаран се слага в тава, която преди това сте омаслили. Рибата се пълни с оризовата смес, увива се с фолио и след това се слага във фурна, загрята на 180 – 200 градуса. 20 минути по-късно премахвате фолиото и оставяте да се запича за още 10 минути.
Това е една фантастична рецепта за вкусен и сочен шаран, който всеки ще оцени по подобаващ начин!