Тайната на най-вкусния и сочен Никулденски шаран е в тази малка подробност - знаехте ли я?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тайната на най-вкусния и сочен Никулденски шаран е в тази малка подробност - знаехте ли я?
Тайната на най-вкусния и сочен Никулденски шаран е в тази малка подробност - знаехте ли я?
5220
Източник: actualno.com
Тайната на най-вкусния и сочен Никулденски шаран е в тази малка подробност - знаехте ли я?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава Никулден, а всички свързваме този празник с традиционната рецепта за Никулденски шаран . Това е рибата, която домакините най-често приготвят за празника.

Както всяка рецепта обаче, тази също си има своите тънкости. Днес ще ви издадем няколко специфики и хитрини, благодарение на които шаранът за Никулден ще бъде омагьосващо апетитен и всеки би поискал допълнително в чинията си.

Какво трябва да знаем, когато готвим шаран?

Подготовката е едно от най-важните неща, ако искате рибата накрая да се получи наистина вкусна. Ако искате апетитна вечеря, рибата трябва задължително да бъде прясна. В противен случай рискувате да разочаровате както себе си, така и всички останали на трапезата си. Колкото по-пресен е шаранът, толкова по-крехко ще е неговото месо, а миризма почти няма да се усеща.

Почистването на рибата е друга специфика, на която също трябва да се обърне внимание - точно тук се крие тайната. Важно е да се премахне т. нар. седефено копче, за което мнозина навярно не са чували. Това е малко кокалче, намиращо се между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го премахнете навреме, рискувате да отдели неприятна горчивина и вкусът на ястието да се промени.

За предпочитане е да избирате шаран, който е без люспи. Да, има и такива видове. Така не само ще си спестите ужасно много време, но и кожата му ще е много по-фина, хрупкава и вкусна.

Ето я и нашата рецепта за пълнен шаран за Никулден :

Пълнен Никулденски шаран

Продукти:

• 1 шаран около 2 кг

• 2-3 с.л. зехтин

• 2 глави лук

• 50 г ориз

• червен пипер на вкус

• 200 г домати консерва

• сол на вкус

• черен пипер на вкус

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин или олио. Към него се прибавят оризът и доматите. Овкусява се с черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Накрая се залива с 1 ч. ч. топла вода и се оставя да покъкри в продължение на 5 – 10 минути.

Почистеният шаран се слага в тава, която преди това сте омаслили. Рибата се пълни с оризовата смес, увива се с фолио и след това се слага във фурна, загрята на 180 – 200 градуса. 20 минути по-късно премахвате фолиото и оставяте да се запича за още 10 минути.

Това е една фантастична рецепта за вкусен и сочен шаран, който всеки ще оцени по подобаващ начин!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft