Тайната на перфектно приготвените пържоли на грил

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Тайната на перфектно приготвените пържоли на грил
7378
Снимков материал: pixabay.com
Тайната на перфектно приготвените пържоли на грил

Лятото чука на вратите ни и идва перфектното време за любимите мигове на повечето хора. Нищо не може да замени вкуса на месото, изпечено на скара или барбекю, а като добавим към това и приятната семейна или приятелска сбирка в двора или в планината, тези моменти стават незаменими.

Затова днес ще ви разкрием няколко трика, с които пържолките на скара или грил-барбекю ще станат по-вкусни и сочни от всякога, защото няма нищо по-хубаво от това да доставим максимално удоволствие на хората, които обичаме.

Освен готварските техники, обаче, не са за пренебрегване и приборите и съдовете, които използваме при приготвянето на месото. Тук на помощ на всеки грил-любител идва магазин BILLA, който предлага възможността този сезон да си закупите грил прибори и съдове от серията Chop&Grill с 50% отстъпка. С тях приготвянето на грил-специалитетите ще е не само приятно занимание, но и супер вкусно и здравословно. Ето малко повече за тях: 

Продуктите на GreenPan се отличават с изключително високо качество. Компанията, основана през 2007г. в Белгия, е първата, която въвежда на пазара „здравословните“ керамични незалепващи съдове за готвене. Специалното покритие на съдовете GreenPan, наречено Thermolon, не съдържа никакви токсини и за първи път от 50 години предлага на клиентите здравословна алтернатива на досега използваните незалепващи покрития.

Естествено, качеството си има своята цена, но в BILLA са помислили и за това. Продуктите от серията Chop&Grill се предлагат с 50% отстъпка срещу събрани точки при пазаруване. Пълните правила на кампанията са налични на сайта на веригата тук: https://www.billa.bg/promocii/chopundgrill/oficialni-pravila

 

И така, нека преминем към същинската част на грил-преживяването, а именно - готвенето:

Начинаещите грил майстори за съжаление винаги се сблъскват с проблема месото да им стане на „подметка“, включително при готвене на дървени въглища. Причините - малки основни правила за избор на месо, размразяване и марината, за които просто никой не ви е казвал досега. Приготвянето на пържолките ще бъде обречено на успех при тези няколко съвета.

 

Съвет 1. Изберете дясната част

Всички части на прасетата имат индивидуален вкус и се приготвят, нарязват и обработват по различен начин. Свинските котлети на скара са от обезкостено рамо, кръст, врат, филе или бедрата на прасето. Цветът им трябва да бъде светло розов, но не и кафеникав, малък мастен слой е едно от обещанията за сочност на ястието.

СЪВЕТ 2. РАЗМРАЗЯВАНЕ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН

Всяка рецепта за пържоли на скара включва използването на прясно парче месо, но светът не е съвършен. Не винаги имате свежо парче филе под ръка, а обикновено разполагате със замразено месо във фризера - няма смисъл да се отказвате от вечерята заради това. Размразете бавно месото в долното отделение на хладилника и продължете да следвате рецептата. При размразяване във вода или микровълнова фурна сокът и вкусът ще пострадат, запомнете го добре!

Съвет 3. Спазвайте правилото дебелината до 1.5 cm

Свинското котлетче на скара се пече много бързо - при високи температури коричката моментално се образува и цялата сочност остава вътре. Така че, когато го нарязвате, не трябва да надвишава дебелината от 1,5 cm. Но също така не е необходимо да е и прекалено тънко - парчетата ще бъдат сухи и твърди. 

Вярно, за да се разреже месото прецизно, си трябват добри инструменти, но с уникалните продукти от серията Chop&Grill рязането и приготвянето на месото се превръща в детска игра, а барбекю-вечерите в истинско забавление: ножове, които ще разрежат и най-дебелото парче телешко месо или тиган, който ще можете да използвате и във фурната за вкусно запечено пилешко със зеленчуци, които пък безпроблемно ще нарежете с ножа за зеленчуци! Какво повече му трябва на човек?

Събирайте точки с покупките си във всички BILLA магазини и вземете невероятните продукти с отстъпка от 50%. С всеки 10 лв. от сметката си в периода 09.05.2019 - 10.07.2019 ще получите по една промо точка. Промо точките могат да бъдат използвани в срок от 09.05.2019 до 17.07.2019. Всеки продукт може да бъде закупен на промоционална цена с промо точки или на редовна продажна цена.
Грил прибори и съдове като тези правят живота ни по-лесен, по-здравословен и по-щастлив, а освен всичко това притежават отлична функционалност, изглеждат великолепно и правят готвенето още по-приятно!

 

Съвет 4. Изсушете месото преди печене

Преди да поставите парче върху барбекюто, скарата или тигана, изсушете го с хартиена кърпа. Сухата повърхност бързо прави златна кора, което означава, че соковете ще бъдат надеждно “запечатани” и няма да изтекат предварително.

 

Какво друго е важно:

-начуквайте внимателно месото и обърнете внимание на грил инструментите, с които ще боравите - те ще ви бъдат помощник № 1;
-солете само в края, дори ако рецептата ви казва друго, защото солта извлича сока от месото;
-достатъчно свежо парче е достатъчна предпоставка за перфектна пържола, но винаги може да овкусите с черен пипер и да се възползвате от ароматите на розмарин, мащерка и чесън;
-парчетата преди печене могат и трябва да бъдат предварително мариновани - в лук, вино, лимонов сок (киселините омекотяват влакната на месото).

 

РЕЦЕПТА ЗА СВИНСКИ КОТЛЕТ

Рецептата е много проста - запазете пропорциите в съставките, за да получите отличен вкус. Мариноването отнема 2,5 часа, от които времето за приготвяне е 15-20 минути.

За 2 броя 250-300гр.

1 голяма лъжица балсамов оцет;
100 мл бяло вино;
1 голяма лъжица зехтин.

черен пипер, кориандър, билки са подходящи за подправки.

Парчетата месо се нарязват и поръсват със смлян кориандър, пипер и билки (риган, чубрица, мента, босилек). Приготвя се смес от бяло вино и оцет и свинското месо се поставя в нея за 2-3 часа. Ако парчетата не са покрити с марината, те трябва да се преобръщат от време на време. След това, просто посолете месото, сложете на грила или скарата или пък запържете от двете страни, спазвайки следните съвети и сервирайте горещо на масата с подходяща гарнитура.

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ 

Преди готвене покрийте свинската пържола с растително масло, така че коричката й да се образува по-бързо;
Полагайте месото само на добре загрята скара или върху горещи въглища 
Парчетата маринова месо им трябва горе долу 7-8 минути от всяка страна, за да станат напълно готови;
Не обръщайте месото с вилица, тя ще пробие кората.

 

Следвайте тези простички правила за приготвянето на идеалните грил-специалитети, а повече информация за кампанията и продуктите Chop&Grill  в BILLA може да намерите тук: https://www.billa.bg/promocii/chopundgrill/loyalna-programa-chopundgrill  

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft