Мойте Рецепти
зелеви листа - от една кисела зелка
ориз - 1 чаша
булгур - 1 чаша
лук - 1 глава
морков - 1 брой
домат - 1 брой
олио - 1 чаша
сол и черен пипер - на вкус
Постните зелеви сармички са задължителни на празничната трапеза за Бъдни вечер. Сигурно вече си имате любима рецепта, но днес ще ви предложим да ги приготвите на фурна и да ги напълните с ароматна плънка, така че да станат наистина вкусни и сочни. Още по-добре е, ако разполагате с глинен съд (гърне или гювеч), защото там ще се задушат и омекнат, без да изсъхват при печенето.
Приготвяне:
Измийте ориза и булгура в няколко води. Нарежете лука на ситно и го сложете да се пържи в олиото, заедно с нарязаните ситно моркови и домати. Добавете измитите и отцедени ориз и булгур, и бъркайте на котлона 7-8 минути, докато се запрържат. Поръсете плънката със сол и черен пипер. Добавете топла вода, за да покрие ориза, и гответе, докато съставките абсорбират напълно водата. Оризът не трябва да е напълно сварен. Оставете плънката да се охлади.
Отстранете големите листа на глава кисела зелка и махнете твърдата част в средата. Подредете листата в чиния, след което започнете да завивате сармички, като слагате по 1 лъжица от плънката и увивате листото добре около нея. Подредете сармичките не много плътно в намазнена тава или гърне.
Залейте с още олио и малко вода.
Пъхнете съда във фурната и печете, докато сармичките се зачервят и останат само на мазнина.