За да направи езика много вкусен, той трябва да бъде сварен правилно. Сега ще ви разкрием как да си го приготвите сами вкъщи
Измийте езика, отстранете излишната мазнина. Поставете в дълбока тенджера. Напълнете езика с вода.
Поставете тенджерата с езичето на среден огън на печката.
Оставете да заври и извадете пяната. За да не се напълни цялата вода
Не прекалявайте с варенето на езика - той ще стане жилав и ще изглежда като месо!
Сега можете и да го посолите, но не повече от 2 чаени лъжички, а след това опитайте бульона.
Ако по вашият вкус не е достатъчно солен, добавете още от подправката.
Настъпи етапът на добавяне на сухи подправки.
Обикновено добавям 1 чаена лъжичка магданоз, няколко лаврови листа и 1 чаена лъжичка сушен копър. Добавянето на подправки ще даде на бульона и езика уникален и пикантен вкус.
Продължете да готвите езика още 1,5 часа.
След това добавете 1 обелен морков и 1 глава лук в бульона. Те не могат да бъдат нарязани на филийки, а ги пуснете цели
1 час езикът трябва да кипи след полагането на зеленчуци.
Ето как може да проверите дали е готов: вземете вилица или друг остър предмет и ако пробиете лесно езика значи е готов, ако не можете да вкарате вилицата в него или вие е много трудно го оставете още 20-30 минути да се вари
Точното време за готвене на езика няма, нито един готвач не може да каже, защото всичко зависи от теглото на езика и възрастта на кравата.
Не оставяйте езика в бульона след като го сварите, това е много важно
Споделете този съвет с вашите приятели във Facebook!